Hirdetés

Plasztikai műtéttel gyógyítják a migrént

A hagyományos ránctalanító műtét egy módosított változatával már több mint négyszáz migrénes pácienst kezeltek az USA-ban, a beavatkozás után a többségük drámai javulást mutatott.

migrén, botox, akupunktúra |

InforMed Hírek7   InforMed | Seprődi, B.

Egyelőre csak a nehezen gyógyítható migrénes pácienseknél alkalmazzák ezt az eljárást. Az operáló orvosok nemrég közölték vizsgálatukat, melynek célja, hogy a szkeptikusokat is meggyőzzék a kozmetikai műtét eredményességéről.

A szerzők 75 páciensen végezték el a vizsgálatot, a résztvevőknél véletlenszerűen végzeték el a műtétet, vagy pedig egy placebo-beavatkozást. A valódi műtét során átvágták azokat az idegeket, amelyek képesek migrénes rohamot produkálni. Az esetek egy részében ezek azok az idegek voltak, amelyeket szarkaláb vagy homlokránc esetén metszenek el. Maga a műtét hasonló a botox-kezeléshez, ezt ma már széles körben alkalmazzák, bár nem a migrén ellátása során. Összesen 49 páciensnél végezték el a valódi műtétet.

Egy évvel később a páciensek 83 %-a számolt be a panaszok legalább 50 %-os enyhüléséről, a kontroll csoportban ez az arány csak 57 % volt. A műtét kapcsán a páciensek 57 %-ánál teljesen megszűntek a panaszok, ez a kontrollok mindössze 4 %-ánál történt meg. A szerzők szerint nem jellemző, hogy migrénes betegek kezelésekor ilyen jó eredmények születnek.

Sajnos a műtéti megoldás nem alkalmazható azoknál a pácienseknél, akiknek csak alkalomszerűen vannak rohamai. A szerzők a betegek mindössze 10-15 %-át tartják alkalmasnak műtétre.

Szakértők szerint ezek az eredmények meggyőzőek, de érdemes szem előtt tartani az egyéb kezelési lehetőségeket is. A gyógyszerre elégtelenül reagáló eseteknél botox-kezelés vagy akupunktúra is szóba jöhet.

WebMd
migrén, botox, akupunktúra

2009-08-17 09:44:08

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop