Főoldal » Betegségek » Idegrendszeri betegségek » Agyhártya-, agyvelőgyulladás »

Meningococcus: ismerni életmentő, oltani ajánlott

Fontos felismerni az először influenzára emlékeztető tünetekkel jelentkező betegséget, mert lefolyása nagyon gyors lehet. Helyes döntés a veszélyeztetett gyerekek, serdülők beoltása.


Védőoltás miatt aggódó szülők

A legtöbb szülő hisz abban, hogy a védőoltással megóvhatja gyermekét az esetleg halálos kimenetelű betegségektől, ám egy nemrégiben készült felmérésből kiderül, a szülők több mint felét aggasztják a védőoltások lehetséges mellékhatásai.


Mikor vigyük a gyereket a sürgősségi osztályra?

Ha kisgyerekről van szó, a legjobb, ha a szülő az ösztöneire hallgat, még akkor is, ha a telefonon a gyerekorvos nyugalomra inti.


Védőoltások – igen vagy nem?

Az amerikai járványügyi központ adatai szerint a gyerekek több mint 93 százaléka, mielőtt először iskolába megy, megkapja a védőoltásokat. Mégis, egy a közelmúltban készült felmérés szerint az amerikai gyermekorvosok 70 százaléka számolt be arról, hogy legalább egy olyan szülő van a praxisában, aki nem engedi, hogy gyermekét beoltsák.


Tévhitek és a valóság - Kötelező védőoltások

A védőoltásokkal szembeni félelem, illetve azok beadásának elutasítása számos okra vezethető vissza. Vannak, akiknek vallási, másoknak filozófiai ellenvetéseik vannak. Egyes szülők a vakcináció kötelező jellegét az államhatalom személyi szabadságjogokat korlátozó intézkedéseként értelmezik. Néhányan pedig nincsenek meggyőződve a vakcinák biztonságosságáról, hatékonyságáról, illetve azt gondolják, hogy a védőoltással megelőzhető fertőző betegségek nem jelentenek túl nagy kockázatot.


Agyhártyagyulladás

Az agyhártyagyulladás az agyat körülvevő hártyák többnyire bakteriális eredetű gyulladása. Agyhártyagyulladás 10.000 átlagos súlyú, időre született újszülöttből, illetve 1000 koraszülöttből két-két gyermeket érint. Fiúk gyakrabban betegszenek meg, mint a lányok. Az agyhártyagyulladás újszülöttekben legtöbb esetben szepszis szövődménye - a fertőzés a vér útján terjed az agyra.


Szakértő: a nyers tej is okozhat vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladást

Csípés nélkül is okozhat megbetegedést az egyébként kullancsok által terjesztett vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás (kullancsencephal...


Négy hónap alatt 265-en haltak meg agyhártyagyulladásban Nigerben

Az idei év első négy hónapjában legkevesebb 265-en haltak meg agyhártyagyulladásban Nigerben, ahol hiánycikk a járvány terjedését megakad...


Nem szénanáthás volt, hanem az agyvize szivárgott

Egy arizonai férfi azt hitte, hogy krónikus szénanáthája van, ám kiderült, hogy valójában az agyvize szivárgott állandóan az orrán keresz...


Halált okozó, fertőzött szteroid

Helyi rendőrökkel megerősített szövetségi ügynökök tartottak rajtaütésszerű ellenőrzést kedden abban a massachusettsi NECC gyógyszergy...


hirdetés