A meningitis járványos méretet öltött

gennyes agyhártyagyulladás, járvány, meningitis | Népszabadság   Népszabadság
A gennyes agyhártyagyulladás-járvány ellenére sem hosszabbították meg az iskolákban a téli szünetet. Egyelőre a tiszti orvosi hivatal nem tartja szükségesnek a lakosság oltását, miközben két újabb laktanyában megelőző intézkedésként immunanyagot kapnak a katonák, mihelyt az országba érkezik a vakcina. Az elmúlt 24 órában újabb sorkatonát vittek gennyes agyhártyagyulladással kórházba. Kritikus az állapota a tízéves derecskei kislánynak.

Straub Ilona, az Országos Epidemiológiai Központ főigazgatója tegnap sajtótájékoztatón elismerte: a gennyes agyhártyagyulladásos megbetegedések járványos méreteket öltöttek. Ennek ellenére nem rendelték el a téli szünet meghosszabbítását, az ünnepek után a kollégiumokba is visszatértek a diákok. Felmerült ugyan a gondolat, hogy az újabb megbetegedések elkerülése érdekében meghosszabbítják az iskolai szünetet, de a szakemberek ezt a lépést végül mégsem látták szükségesnek. Molnár Ilona országos tiszti főorvos lapunk kérdésére válaszolva elmondta: a gyerekek nem tartózkodnak olyan hosszú ideig egy légtérben, mint a katonák, s a fizikai megterhelés sem olyan mértékű az oktatási intézményekben, mint a kiképző központokban. A megbeszéléseken szó volt arról is, hogy csökkenteni kellene az iskolások fizikai megterhelését, sőt annak lehetősége is felmerült, hogy szüneteltessék egy ideig a diszkók működését. Straub Ilona, az Országos Epidemiológiai Központ főigazgatója hozzátette: ha történik megbetegedés valamelyik iskolában, azonnal megteszik a megfelelő intézkedéseket.

A betegség megelőzése kétféleképpen történhet: védőoltással és antibiotikumos kezeléssel. Ha azonban szakmailag nem indokolt a kezelés, a kórokozó ellenállóvá válik az antibiotikummal szemben. A gennyes agyhártyagyulladást okozó C-típusú meningitis baktérium főként a zárt közegben, egy légtérben élő, fokozott fizikai megterhelésnek kitett fiatalok között terjed. Az országos tiszti főorvos hozzátette: úgy látják, hogy mind a lakosság, mind a háziorvosok körében túlzott a riadalom. Naponta öt-hat bejelentést is meg kell vizsgálni, ez esetenként 10-50 hozzátartozót és ismerőst is jelent.

Az öt-hat esetből átlagosan egy bizonyul agyhártyagyulladásnak. Sokkal többen hordozzák a baktériumot, mint amennyien végül megbetegednek: száz fertőzött közül mindössze egynek terjed át garatnyálkahártyájáról az agyhártyákra és a vérbe a baktérium. Elsősorban azok veszélyeztetettek, akiknek ellenálló képessége egyébként is gyengébb.

Svéd László vezérőrnagy, a Magyar Honvédség egészségügyi csoportfőnöke elmondta: a legsúlyosabb állapotban lévő kalocsai kiskatona is gyógyulófélben van, tegnap levették a lélegeztető-gépről. A laktanyákban eddig 2600-an kapták meg a védőoltást: Kalocsán minden katona, Szabadszálláson pedig az a 300 honvéd, akik éppen a kiképzőközpontban tartózkodtak. A másik két kiképzőközpontban, Tapolcán és Szombathelyen is beoltják majd a katonákat, amint megérkezik külföldről a szükséges mennyiségű oltóanyag.

Továbbra is súlyos állapotban van az a tízéves derecskei kislány, akit csütörtökön szállítottak be gennyes agyhártyagyulladás gyanújával a Debreceni Orvostudományi Egyetem gyermekklinikájára. Kielégítő az állapota viszont annak a debreceni kiskatonának, aki a budapesti Petőfi laktanyában szolgál, és vasárnap este került be a debreceni Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézet fertőzőosztályára. A kiskatona egyébként nem C-, hanem A-típusú meningitisbaktériummal fertőződött. Jobban van a 14 éves nyíregyházi fiú, ő csütörtökön került be a helyi Jósa András Kórházba.

Az Országgyűlés egészségügyi bizottságában összegyűlt a testület összehívásához szükséges számú aláírás, a honvédelmi bizottságban ugyanezt keddre ígéri a testület szocialista alelnöke.

| gennyes agyhártyagyulladás, járvány, meningitis
2002-07-10 15:17:29
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop