A meningitis újabb áldozata

gennyes agyhártyagyulladás, járvány, meningitis | Népszabadság   Népszabadság
Még nincs vége a gennyes agyhártyagyulladás-járványnak. A légúti megbetegedésekkel összefüggésbe hozható fertőzésnek ismét egy kisgyermek lett az áldozata, ezzel hétre emelkedett a meningitisben meghaltak száma.

A laborvizsgálat szerint gennyes agyhártyagyulladásban szenvedett az a két és fél éves kislány, aki szombat este hunyt el a nyíregyházi Jósa András Kkórházban - tájékoztatta tudósítónkat Dicső Ferenc, az intenzív osztály vezetője. Az eszméletlen gyermeket sokkos állapotban szállították kórházba szombaton egy Mátészalka közeli településről. A kislány az orvosi beavatkozás ellenére pár órán belül meghalt.

Straub Ilona, az Országos Epidemiológiai Központ főigazgatója nem tudott pontos adatokat mondani, de véleménye szerint az elmúlt napokban is okozott újabb megbetegedést a gennyes agyhártyagyulladás kórokozója. A főigazgató elmondta azt is, hogy az országban még nincs influenzajárvány, bár az ilyen megbetegedések miatt teljes látogatási tilalmat rendeltek el a Debreceni Orvostudományi Egyetem klinikáin. A DOTE-n jelenleg huszonkét beteget ápolnak influenzával, az egyetemi klinika tizenegy dolgozója is megkapta a fertőzést. Tarsoly Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei ÁNTSZ járványügyi osztályvezetője elmondta: a megyében az elmúlt három hét alatt tízezer influenzamegbetegedést regisztráltak. A tiszti főorvos kedden dönt arról, hogy elrendeli-e az általános látogatási tilalmat a megye összes egészségügyi intézményében. Kaposvárott hétfőn hiánycikk volt az influenza elleni védőoltás, ám az ígéretek szerint keddtől ismét kapható lesz a gyógyszertárakban.

A fővárosban eddig még egyetlenegy esetben sem mutatták ki az influenza vírusát. Budapesten a múlt héten 6582 influenzaszerű, felső légúti megbetegedést jelentettek a családorvosok. A főváros helyettes tiszti főorvosa, Kocsis Sándor elmondta: az új év első hetében még 9925-en fordultak orvoshoz e betegség tüneteivel. A szövődmények száma a korábbi 523-ról 161-re csökkent, a leggyakoribb a tüdőgyulladás volt. Mivel a környező országokban influenzajárvány van, Kocsis Sándor szerint érdemes védőoltással megelőzni egy újabb megbetegedést. Az oltás a beadástól számított két hét elteltével nyújt védettséget.

Kedden az Országgyűlés honvédelmi és egészségügyi bizottsága együttes ülésen tájékozódik az agyhártyagyulladás-járványról. A képviselők meghallgatják Polt Pétert, az állampolgári jogok országgyűlési biztosának általános helyettesét, Molnár Ilona országos tiszti főorvost, valamint a honvédség illetékes vezetőit. A képviselők elé kerül Csáky András (MDF), valamint az egészségügyi bizottság által közösen kezdeményezett törvénymódosítás. Ha a parlament is elfogadja, akkor a jövőben az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat ellenőrzési lehetőséget kap a honvédség által felügyelt területeken is.

| gennyes agyhártyagyulladás, járvány, meningitis
2002-07-10 15:20:32
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop