Bakteriális meningitisz

Baktériumok okozta agyhártyagyulladást jelent

bakteriális meningitisz, agyhártyagyulladás | MSD Orvosi kézikönyv a családban   Merck
Okok

Három baktériumtörzs tehető felelőssé az összes meningitisz 80%-áért: a Neisseria meningitidis, a Haemophilus influenzae és a Streptococcus pneumoniae. Mindhárom normálisan is megtalálható a környezetben, az ember orrában és légzőrendszerében is anélkül, hogy bajt okozna. Néha ezek a baktériumok meghatározhatatlan okból megfertőzik az agyat. Más estekben a fertőzés fejsérülést vagy immunrendszeri rendellenességet követően jelentkezik. A meningitisz kifejlődésének esélye legnagyobb az alkoholistákban, lépeltávolítás után, krónikus fül- és orrfertőzésekben, pneumococcus tüdőgyulladásban és sarlósejtes vérszegénységben.

Ritkán más típusú baktériumok, például az Escherichia coli (normálisan a vastagbélben és a székletben található) és a Klebsiella is okozhatnak meningitiszt. E baktériumok okozta fertőzés általában fejsérülést, agy- vagy gerincvelőműtétet, vér fertőződését vagy kórházban szerzett fertőzést követően alakul ki. Ezek a fertőzések gyakrabban fordulnak elő károsodott immunrendszerű betegekben. Veseelégtelenségben vagy kortikoszteroid szedés esetén nagyobb az esély a Listeria baktériumok okozta meningitisz kifejlődésére.

A meningitisz az egy hónaptól 2 éves kor közötti gyermekekben a leggyakoribb. Kevésbé gyakori felnőttekben, hacsak nincs különleges kockázati tényezőjük. Néhány embert érintő meningococcus meningitisz járványok azonban jelentkezhetnek laktanyákban, kollégiumokban vagy más, kis zárt csoportokban.

Tünetek

A meningitisz gyakran légúti fertőzést követően jelentkezik. Főbb korai tünetei a láz, a fejfájás, a merev tarkó, a torokfájás és a hányás. A tarkókötöttség nem fájdalmas, de az áll mellkashoz szorítása fájdalmat okozhat vagy lehetetlen. A felnőttek állapota 24 órán belül súlyossá válik, a gyermekeké még hamarabb. Nagyobb gyermekek és felnőttek ingerlékennyé, zavarttá, aztán fokozatosan aluszékonnyá válhatnak. Az állapot stuporig, kómáig romolhat, és végül halálhoz vezethet. A fertőzés agyduzzanatot okozhat és akadályozhatja a véráramlást, ami szélütés tüneteit okozza, beleértve a bénulást.Egyes betegekben görcsrohamok fejlődnek ki.

A Waterhouse-Friderichsen-szindróma a Neisseria meningitidis okozta, viharos tünetekkel járó, gyorsan rosszabbodó fertőzés, ami súlyos hasmenést, hányást, görcsrohamot, bélvérzéseket, alacsony vérnyomást, sokkot és gyakran halált okoz.

Gyermekekben 2 éves korig a meningitisz rendszerint lázat, táplálási problémákat, hányást, ingerlékenységet, görcsrohamokat és éles sírást vált ki. A kutacsok fölött a bőr feszessé válik és a kutacsok elődomborodnak. Az agykörüli folyadék áramlásának akadályozottsága a koponya megnagyobbodásához vezet (ezt az állapotot hívják hidrokefalusznak). Az idősebb gyermekekkel és felnőttekkel ellentétben az 1 évnél fiatalabb csecsemőkben nem alakul ki tarkókötöttség.

Kórisme

Mivel a bakteriális meningitisz (főleg ha a Neisseria meningitidis okozza) órákon belül halálhoz vezethet, sürgős orvosi beavatkozás szükséges. Megmagyarázhatatlan láz két éves korig azonnali teljes orvosi kivizsgálást indokol, különösen, ha a gyermek ingerlékennyé vagy szokatlanul aluszékonnyá válik, visszautasítja az ételt, hány, görcsrohamai vannak és tarkókötöttsége fejlődik ki. Bakteriális meningitisz gyanúja esetén a gyermeknek általában antibiotikumot adnak még a vizsgálati eredmények megérkezése előtt.

A fizikális vizsgálat során bőrkiütéseket (általában vörös vagy bíborvörös foltok), cianózist (a bőr kékes elszíneződése), tarkókötöttséget és egyéb, meningitiszre utaló jelet keresnek. Az egyik ilyen jel, hogy a csípők és a térdek behajlanak, amikor a gyermek fejét a mellkasához emelik. Másik jel az, hogy az orvos nem tudja kiegyenesíteni a gyermek behajlított térdét, amikor felemeli a lábát.

Meningitisz gyanúja esetén gyorsan el kell dönteni, hogy az bakteriális, vírusos, gombás vagy más típusú fertőzés, esetleg valami vegyület izgató hatása okozta-e. A lehetséges okok ugyanis sokfélék lehetnek és a kezelés mindegyikben különbözik.

A meningitisz kórismézésére és okának kiderítése céljából rendszerint gerinccsapolást végeznek. Vékony tűt szúrnak két ágyéki csigolya között a gerinccsatornába, hogy az agy-gerincvelői folyadékból mintát vegyenek közvetlenül a gerincvelő alatti területről. A mintát mikroszkóp alatt megvizsgálják baktériumokat keresve, illetve elküldik a laboratóriumba tenyésztésre, és a baktérium típusának azonosítására. A baktériumok érzékenysége megvizsgálható különböző antibiotikumokra vonatkozólag. A gerincvelői folyadék (ún. "agyvíz") cukortartalma, dús fehérjetartalma, a fehérvérsejtek száma és típusa segíthet a fertőzés jellegét meghatározni.

A gerinccsapoláson kívül tenyésztéses vizsgálatot lehet végezni a vérből, vizeletből, orr- és torokváladékból, valamint a bőr fertőzéseiből vett gennyből.

Kezelés

A bakteriális meningitiszt azonnal intravénás antibiotikumokkal kezelik és a gyulladás csökkentésére intravénás kortikoszteroidokat adnak. Egy vagy többféle antibiotikumot használnak, amelyek a legvalószínűbb kórokozókra biztosan hatásosak. Amint a kiváltó baktériumot azonosították (1-2 nappal később), az antibiotikumot átcserélik arra, amelyik a leghatásosabban kezeli a fertőzést. A kezelés része a láz, hányás, izzadás és étvágytalanság miatt elvesztett folyadék pótlása is.

Az orvos figyel az agyi fertőzés szövődményeire. A bakteriális meningitisz (főleg a Neisseria meningitidis okozta) alacsony vérnyomást okozhat. A betegnek többlet folyadékra vagy más gyógyszerekre is szüksége lehet az állapot kivédésére.

Kórjóslat

Azonnal megkezdett kezelés esetén a halálozás 10% alatti. Ellenben a diagnózis vagy a kezelés késése esetén, különösen nagyon fiatal gyermekekben és idősebbekben, a maradandó agykárosodás vagy halál esélye sokkal nagyobb. A legtöbb beteg teljesen meggyógyul, bár egyesekben görcsrohamok fejlődhetnek ki, ami egész életre szóló kezelést igényel. Maradandó szellemi károsodás és bénulás is követheti a meningitiszt.

Megelőzés

A Neisseria meningitidis okozta fertőzés vakcinával megelőzhető. Az oltást főleg járványokban, zárt közösségekben (például katonai laktanyákban), ahol járvány fenyeget, és olyanok esetében használják, akik ismételten találkozhatnak a baktériummal. Családtagoknak, egészségügyi személyzetnek és másoknak, akik közeli kapcsolatba kerültek a beteggel, szintén adhatnak antibiotikumokat, például rifampint vagy minociklint. Minden gyermeket rutinszerűen kell oltani a Haemophilus influenzae b típusa ellen, ami segíthet megelőzni a leggyakoribb gyermekkori meningitiszt.

| bakteriális meningitisz, agyhártyagyulladás
2007-11-04 22:10:53
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop