Hirdetés

Járványos agyhártyagyulladás

Ezzel a betegséggel az emberiség évszázadok óta együtt él. Nem tartozik és nem tartozott a nemzeteket megtizedelő járványok közé. Kórokozója a Neissera meningitidis nevű, gömb alakú baktérium, amely rendkívül érzékeny és könnyen elpusztítható.

agyhártyagyulladás, baktérium, járvány, fertőzés, meningitis |

Gyógy-ír   Kisalföld

Aktív szűrővizsgálattal a lakosság 0,5-1 százalékának orr-, torokváladékából kitenyészthető. Jelenléte tehát az esetek többségében semminemű elváltozást nem okoz, és hordozása "magától megszűnik".

A kórokozó cseppfertőzéssel terjed emberről emberre. Az érzékenyebb személyeknél mandulagyulladást, garatgyulladást válthat ki, amelyet közepes láz kísérhet. A beteg spontán vagy antibiotikus kezelés hatására néhány napon belül gyógyul.

A betegségveszély abban áll, hogy néhány esetben a baktérium betör a véráramba, és úgynevezett meningococcussepsist vagy agyhártyagyulladást vált ki. Ezért ezen betegség elbagatellizálása hiba, de ritka előfordulása miatt senkinek nincs oka pánikba esni.

Mi a megoldás?

Az, ami bármely betegség esetén. Forduljon orvoshoz, mondja el a panaszokat, illetve a betegség kezdete óta észlelt tüneteket. Ha kezelés ellenére egy torokgyulladásnál állapotrosszabodás lép fel, úgy ismételten forduljunk orvosunkhoz vagy az ügyelethez.

A járványos agyhártyagyulladás mint fertőző betegség veszélye ma semmivel sem nagyobb, mint az elmúlt években volt. Minden évben történik néhány megbetegedés, de az időben történő orvoshoz fordulást és kezelést követően a beteg az esetek többségében meggyógyul.

A betegség elleni védőoltás jelenleg a nagyon fertőzöttnek tekinthető közép-afrikai országokba utazóknál indokolt. A Magyarországon előforduló megbetegedéseket okozó B variáns kórokozó ellen védőoltás nem létezik. A Németországba utazók esetében pedig az ottani járványügyi helyzet nem indokolja jelenleg a C variáns kórokozó elleni védőoltást.

agyhártyagyulladás, baktérium, járvány, fertőzés, meningitis

2007-11-29 10:54:52

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop