Ősszel támad a fertőző agyhártyagyulladás

fertőző agyhártyagyulladás, járvány | Népszabadság   Népszabadság
Az Országos Epidemiológiai Központ adatai szerint az év első felében 91 fertőző agyhártyagyulladásos megbetegedés történt, háromszor annyi, mint az 1998-ban. Az adatokból a járványügyi szakemberek arra következtettek, hogy az őszi hónapokban ismét sokan meg fogják kapni a betegséget.

Az idén eddig háromszor több és sokkal súlyosabb gennyes agyhártyagyulladásos megbetegedés történt, mint 1998-ban, a tavalyi nagy járványt megelőző évben. Ugyan ez a betegség leginkább az őszi-téli hónapokban fordul elő, de most nyáron is észleltek 10-12 megbetegedést. Ezért a járványügyi szakemberek arra számítanak, hogy az őszi hónapokban ismét több lesz a gennyes agyhártyagyulladásos megbetegedések száma - tájékoztatta lapunkat Melles Márta, a Johan Béla Országos Epidemiológiai Központ főigazgató-helyettese.

A járványügyi szakember elmondta: 1999-ben 82 ember betegedett meg a fertőző agyhártyagyulladás kórokozójától, 1994-1998 között évente átlagosan csak 26 eset fordult elő. Korábban Magyarországon leggyakrabban az A és B baktériumtörzsek fertőztek, a legutóbbi járvány legtöbb megbetegedését a C baktériumtörzs okozta. A patikai forgalomban kapható védőoltások az A és C törzs ellen nyújtanak védettséget. A vakcina csak rövid időre - négy-öt évre - és csak 70 százalékos biztonságot nyújt. Két éven aluliaknak pedig egyáltalán nem adható az oltás. A főigazgató-helyettes szerint nincs szükség a lakosság teljes körű beoltására, de az is bizonyos, hogy a forgalomban lévő szerrel biztonságosabb a megelőzés.

Mivel a kór leginkább a fiatalokat és a legyengült szervezetű embereket veszélyezteti, ezért az ő esetükben célszerű lehet a vakcina beadása. A tavalyi 82 beteg között 26 csecsemő vagy kisgyermek volt, 13 iskoláskorú, 24 fiatal felnőtt és csak hatan voltak idősek. Az elmúlt télen és tavasszal lezajlott megbetegedések nagyon gyors és súlyos lefolyásúak voltak. A szakemberek mindenkit figyelmeztetnek, ha nagyon magas lázzal jár a betegség, ne kezeljék magukat otthon, feltétlenül hívjanak orvost. A főigazgató-helyettes arra is felhívta a figyelmet, hogy a gennyes agyhártyagyulladás gyakran légúti fertőzések után jelentkezik. A beteg eleinte torok- és fejfájásra panaszkodik, ám a járvány megelőzése miatt célszerű ezekkel a tünetekkel is orvoshoz fordulni.

| fertőző agyhártyagyulladás, járvány
2002-07-10 16:18:46
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop