Újabb agyhártyagyulladásos katona Kalocsán

agyhártyagyulladás, laktanya, fertőzés | Népszabadság   Népszabadság
Tegnap este újabb gennyes agyhártyagyulladásos esetet, a hatodikat jelentették a honvédség kalocsai laktanyájából, ahol mától vesztegzárat rendeltek el. A betegség terjedésében szerepet játszhattak az elégtelen laktanyai körülmények, az egyenruházat hiányosságai, a C-vitaminban szegény élelmezés - állapította meg vizsgálatában az állampolgári jogok országgyűlési biztosának általános helyettese, Polt Péter.

Tegnap este a hatodik sorkatonánál diagnosztizálták a gennyes agyhártyagyulladást a kalocsai laktanyában. (Hárman már meggyógyultak, egy katona tünetmentesen a kiskunhalasi kórházban van, egy állapota súlyos, életveszélyes, őt a Szent László kórházban kezelik, s a tegnap este megbetegedett sorkatona állapota is súlyos. Lapunk értesülése szerint öt civil beteget is kezelnek gennyes agyhártyagyulladással.)

A betegség jelentkezésekor Polt Péter, az állampolgári jogok biztosának általános helyettese - aki már vizsgálódott a kiképzőközpontokban tapasztalható élet- és munkakörülményekről - kiegészítő vizsgálatot rendelt el a kalocsai laktanyában a katonák egészségügyi helyzetéről.

Az ombudsmani jelentés megállapítja: a kalocsai laktanyában a nagyszámú agyhártyagyulladásos esettől függetlenül is aggályos közegészségügyi helyzet alakult ki. Feltűnően gyakori a fertőző légúti megbetegedés, ami táptalajt ad a gennyes agyhártyagyulladásnak.

A Népszabadságnak nyilatkozva Polt elmondta: vizsgálatai szerint a C-vitaminban szegény táplálkozás, egyes kiképzési feladatok rossz szervezése, valamint a fűtés, a melegvíz-ellátás és az egyenruházat hiányosságai jelentősen hozzájárultak a sorozatos és nagyszámú megbetegedéshez. Helytelen - mert a fertőző betegségek terjedését segíti elő - az a kalocsai laktanyában bevezetett gyakorlat, hogy azok a sorkatonák, akik a gyengélkedőn ellátásra jelentkeztek, nem kapnak eltávozást. Polt szerint a diszkriminatív megkülönböztetés helyett a beteg katonák elhelyezési körülményeinek javítására kellene helyezni a hangsúlyt, különben a megbetegedett katonák nem kezeltetik magukat, és hosszú ideig fertőzők maradnak. Polt szerint külön vizsgálat témája lehetne az a sajtóban felvetett kérdés, hogy az egészségügyi zárlat miért csak a sorkatonákra vonatkozik, a hivatásosokra és a szerződésesekre miért nem.

A mostani, Bács-Kiskun, Pest és Heves megyében jelentkező, a meningitis- baktérium C-csoportjába tartozó törzsek által okozott agyhártyagyulladás Magyarországon mindeddig nagyon ritkán fordult elő, itt rendszerint az A-csoportba tartozók okoztak járványt - mondta a Népszabadságnak vasárnap este dr. Svéd László vezérőrnagy, a Magyar Honvédség egészségügyi csoportfőnöke.

- A betegség főleg a 20-21 évesekre veszélyes, az idősebbek immunrendszere már ellenáll a baktériumnak. Az agyhártyagyulladás három leggyakoribb kórokozója zárt térben terjed, a hivatásosok pedig ritkán tartózkodnak huzamosabb ideig, órákig egy légtérben a sorállományúakkal: nem étkeznek együtt, s főleg nem alszanak velük egy hálóteremben. A fertőzés veszélye ugyanis éjszaka különösen nagy: a hálóteremben nincs semmilyen légmozgás, és a levegő megtelik baktériumokkal - mondta az orvos vezérőrnagy. Ennek ellenére mától már a hivatásosok sem mehetnek haza: a hétfő reggeli váltás addig marad a laktanyában, amíg fel nem oldják az egészségügyi zárlatot. (Ez mindaddig tart, amíg a betegség jelentkezik, s ehhez még legalább tíz napot hozzá kell számítani.)

Svéd László úgy vélekedett, hogy a tömeges felső légúti megbetegedések, amelyek az agyhártyagyulladásos eseteknél néhány nappal korábban jelentkeztek, közrejátszhattak abban, hogy Kalocsán ilyen virulens baktériumtörzs alakulhatott ki. A vírusos felső légúti megbetegedések legyengítették a szervezetet - a 2500 fős laktanyában egy hét alatt 500-600 fő jelentkezett ilyen panaszokkal -, s így az kevésbé tudott védekezni a szokatlanul erős bakteriális fertőzés ellen. A megelőzés sem volt egyszerű: egyes esetekben az oltás hatástalan marad, a megelőző gyógyszer pedig károsítja a májat, így csak módjával alkalmazható. Ezért az első időszakban csak a megbetegedettekkel közvetlenül kapcsolatba került személyek kaptak ilyet, de mára a helyőrség valamennyi katonáját beoltották.

Az ombudsmani kifogásokkal kapcsolatban Svéd László megjegyezte: kételkedik abban, hogy rövid idő alatt olyan C-vitamin-hiány léphetett volna fel, amely tömeges megbetegedést okoz. - Igaz, hogy a honvédségi koszt nem túl változatos - tette hozzá -, de meggyőződésem, hogy valamennyi egészségügyi előírásnak megfelel. Az orvos vezérőrnagy elismerte viszont, hogy a honvédségi ingatlanok gyakran valóban sok kívánnivalót hagynak maguk után, s ezek közül a kalocsai laktanya a legrosszabbak közé tartozik.

| agyhártyagyulladás, laktanya, fertőzés
2002-07-10 15:15:57
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop