Parazita fertőzések, agy

A Föld egyes részein férgek fertőzhetik meg az agyat. A nyugati féltekén e ertőzések közül leggyakoribb a ciszticerkózis.

| InforMed Hírek20   InforMed | Sándor, K.

Kép: NTD Consortium

A Cysticercus petékkel fertőzött étel fogyasztása után a gyomorsav hatására a peték kikelnek és lárvává alakulnak. A lárvák belépnek a véráramba és eljutnak a szervezet minden részébe, beleértve az agyat is. A lárvák cisztákká fejlődnek, amelyek fejfájást és görcsrohamokat okozhatnak. A ciszták degenerálódnak és a lárvák elpusztulnak gyulladást, duzzanatot és idegrendszeri zavarokat okozva.

A schisztoszomiázis féregfertőzés, amely görcsrohamokkal, rendellenes idegrendszeri működésekkel és agynyomás-fokozódással járhat.

Az echinokokkózisban nagy ciszták alakulnak ki az agyban, amelyek sokféle idegrendszeri zavart és görcsrohamokat okoznak.

A cönurózisban ciszták képződnek, amelyek gátolhatják az agy-gerincvelői folyadék agy körüli áramlását. E fertőzések közül sokat lehet gyógyszeresen kezelni, például praziquantellel és albendazollal. A cisztákat azonban néha műtéttel kell eltávolítani.

| ciszticerkózis, schisztoszomiázis, echinokokkózisban
2022-09-28 12:16:38
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop