Idegrendszeri vírusfertőzések

Az enkefalitisz az agyvelő gyulladása, amit rendszerint vírusok okoznak, ezért vírusos enkefalitisznek is hívják. Az enkefalomielitisz az agy- és a gerincvelő együttes gyulladása, és szintén vírus okozza. Az aszeptikus meningitisz az agyhártyák gyulladása, általában vírus okozza.

agyvelőgyulladás, enkefalitisz, enkefalomielitisz | MSD Orvosi kézikönyv a családban   Merck
Több különböző vírus fertőzheti az agyat és a gerincvelőt, beleértve azokat is, amelyek néha herpeszt és mumpszot okoznak. A fertőzések közül néhány járványt okoz, néhányat rovarok terjesztenek.

A kullancs által terjesztett vírusos enkefalitisz (kullancs-enkefalitisz, más néven közép-európai, távol-keleti, tavaszi-nyári enkefalitisz) Közép- és Kelet-Európa és Ázsia területein jelentkező általában enyhe vagy mérsékelten súlyos agyhártya- vagy agyvelőgyulladás. Legfontosabb jellegzetes szövődménye az elsősorban a vállövet érintő bénulás, ami tartós lehet.

Egyes vírusok elsődlegesen nem az agyat és a gerincvelőt fertőzik, hanem inkább immunreakciót váltanak ki, ami közvetve gyulladást eredményez ezeken a területeken. Ilyen fajta enkefalitisz (parainfekciózus enkefalitisz vagy posztinfekciózus enkefalitisz) követheti a rubeolát, a bárányhimlőt és a kanyarót. A gyulladás jellemzően a vírusbetegség után 5-10 nappal fejlődik ki, és súlyosan károsíthatja az idegrendszert.

Nagyon ritkán az agy gyulladása hetekkel, hónapokkal vagy évekkel a vírusfertőzés után jelentkezik. Ilyen például a szubakut szklerotizáló panenkefalitisz, amely néha a kanyarót követi és általában gyermekekben fejlődik ki.

Tünetek

Az agy vírusfertőzése három különböző tünetcsoportot hozhat létre. Egyes fertőzések enyhék, csupán lázzal és általános rossz közérzettel járnak, gyakran jellegzetes tünetek nélkül. A vírusos meningitiszek általában lázzal, fejfájással, hányással, gyengeséggel és tarkókötöttséggel járnak. A harmadik típus, az enkefalitisz károsítja az agyműködéseket, személyiségváltozásokat, görcsrohamokat, a test egy vagy több részén gyengeséget, zavartságot, aluszékonyságotokoz, ami kómáig rosszabbodhat, és a meningitisz tüneteit mutatja.

Bizonyos vírusok járulékos tüneteket is okoznak. Például a herpesz szimplex vírus az enkefalitisz korai szakaszában gyakran ismételt görcsrohamokat indít el. Herpesz szimplex okozta enkefalitiszben az agy-gerincvelői folyadék a fehérvérsejtek mellett vörösvértesteket is tartalmaz; ez szokatlan más enyhébb vírusfertőzésekben. E vírus a halántéklebeny duzzanatát is előidézheti, ami korán felismerhető mágneses rezonancia vizsgálat (MRI) segítségével. A komputertomográfia (CT) csak a súlyos károsodások megjelenése után válik értékelhetővé.

Kórisme

Kezdetben nehéz elkülöníteni a vírusos vagy aszeptikus meningitiszt a bakteriális meningitisztől, és az enkefalitisz is nagyon hasonlíthat más, agyműködési zavart okozó betegséghez. Az első gyanús jelre azonban megpróbálják kimutatni a fertőzés okát. Majdnem mindig elvégzik a gerinccsapolást, és megvizsgálják az agy-gerincvelői folyadékot. Vírusfertőzésben a folyadék fehérvérsejtszáma emelkedett és baktériummentes. A vírus kitenyésztése nehéz és hosszú ideig tart.

Immunológiai vizsgálatokat is végeznek a vírusellenes antitestek kimutatására. Ezekkel a vizsgálatokkal is csak az esetek felében találják meg a vírust. CT vagy MRI vizsgálatokat végezhetnek annak kizárására, hogy a tüneteket nem agytályog, szélütés vagy egyéb betegség, például vérömleny, aneurizma vagy daganat okozza.

Kórjóslat és kezelés

Bár a tüneteket nem okozó fertőzések általában nem igényelnek kezelést, a vírusellenes gyógyszerek segíthetnek a súlyosabb fertőzésekben. Az aciklovir hatásos herpesz szimplex ellen, de a legtöbb egyéb vírus ellen nem.

((A kullancs-enkefalitisz ellen specifikus terápia nem áll rendelkezésre, de a betegség védőoltással, illetve a kullancsok elleni védekezéssel megelőzhető.))

A vírusos agyi fertőzést követően sok beteg teljesen felépül. A túlélés vagy a felépülés nagyban függ a vírus típusától. A herpeszes enkefalitisz súlyos agykárosodást okoz, de kezelhető aciklovirral. A megfelelő gyógyulás érdekében a kezelést el kell kezdeni, mielőtt a beteg kómába esik. Csecsemőknél a maradandó károsodás kialakulása valószínűbb. A kisgyermekek hosszabb idő alatt gyógyulnak, míg a felnőttek gyorsan. A zidovudin (AZT) lassíthatja az AIDS vírus okozta demencia kialakulását. A progresszív multifokális leukoenkefalopátiát néha citarabinnal vagy vidarabinnal kezelik, de legjobb esetben is ezek a gyógyszerek csak lassítják a fertőzés rosszabbodását.

| agyvelőgyulladás, enkefalitisz, enkefalomielitisz
2009-03-05 18:50:10
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop