Parkinson-kór

1817-ben James Parkinson publikálta a Shaking palsy című művét, ahol eseteket mutatott be a róla elnevezett kórkép jellegzetes tüneteivel. Több mint száz év telt el, de a Parkinson-kór tünetei azóta sem változtak:

Parkinson-kór, remegés, tremor, instabilitás, rigor, dopamin | Gyógy-ír   Kisalföld | Málly, J.
1. rigor (fokozott izomtónus, izommerevség),

2. tremor (remegés, nyugalmi tremor, ami aktív mozgásra megszűnik),

3. hypokinézis (mozgásmeglassulás),

4. tartási instabilitás (az egyensúly elvesztése, lejtőn lefelé szalad, nem tud megállni)

Ha ma Magyarországon valakinek remeg a keze, alkoholistának vagy Parkinson-kórosnak tartják, pedig számtalan egyéb betegség okozhat kézremegést, messze nagyobb gyakorisággal, mint a Parkinson-kór. A parkinsonos kézremegés rendkívül látványos, de ártalmatlan, mert aktív mozgásra megszűnik, és csak hosszú évek múlva akadályozza a mindennapi életet. A 80 éves kor körül kialakuló nyugalmi remegést lehet akár kozmetikai hibának is tekinteni és nem feltétlenül szükséges gyógyszerrel kezelni.

A Parkinson-kór kezdődhet sokkal alattomosabban, egyszerű mozgásmeglassulással. Előfordulhat, hogy hosszú évekig nem ismerik fel. Gyakran gondolnak az emberek korai öregségre, érelmeszesedésre és nem fordulnak orvoshoz. Már csak akkor kerül a beteg neurológushoz, amikor nem képes felállni a székről, megfordulni az ágyban, vagy nem tudja elemelni lábait a földről.

Miért is beszélünk erről?

Azért, mert gyógyszerekkel hosszú éveken keresztül hatásosan kezelhető ez a betegség, újra járóképessé tehető az ágyban fekvő beteg. Általában 50-60 éves kor között jelentkeznek a jellegzetes tünetek, de nem ritka a 30-40 éves kor közötti kezdet sem(!). Az öröklődés alig 10 százalékban játszik szerepet a betegség kialakulásában. Ennél sokkal fontosabb szerepe van a dopaminnak, ami az agy egy területén (nigrostriatalis pályarendszer pusztulása) csökken. Minden terápiás próbálkozásunk arra irányul, hogy ezt az anyagot pótoljuk, vagy az agyban a felszabadulását fokozzuk. Sajnos a dopaszubsztitúció (-pótlás) pár év után elveszti a hatását és a gyógyszerszinttől független mozgásállapot-változás alakul ki, hirtelen lemerevedésekkel kísérve.

Bár a Parkinson-kór kezelésével kapcsolatban még számtalan a megoldatlan probléma, a tüneteket 10-20 évig hatásosan lehet kezelni és ezt az időszakot nem szabad elmulasztani.

| Parkinson-kór, remegés, tremor, instabilitás, rigor, dopamin
2007-11-29 10:53:31
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop