Okos tapasz

A rendszeresen gyógyszert szedők több problémával is találkozhatnak: elfelejtik bevenni a tablettát vagy nem íratták fel az új receptet, nem várt mellékhatások léphetnek fel, hozzászokás és túladagolás fordulhat elő.

gyógyszer, orvosi technológia, orvostechnika | InforMed Hírek12   InforMed | Dobos, L.

A gyógyszergyártó cégek már egy ideje kísérleteznek folyamatos utánpótlást biztosító, viselhető gyógyszeradagoló rendszerekkel. Az a gond azonban, hogy ezek nem ellenőrzik a beteg létfontosságú funkcióit, tehát a beteg akkor is ugyanazt az adagot kapja, ha jól érzi magát, illetve ha éppen nagyobb dózisra lenne szüksége.

A Nature Nanotechnology című folyóiratban közölt cikkben dél-koreai kutatók egy olyan bőrre ragasztható tapaszt mutattak be, amely nemcsak a folyamatos adagolást biztosítja, hanem azt is szabályozza, mikor kell a terápiát abbahagyni.

Az 5 cm hosszú, téglalap alakú tapasz rugalmas nano anyagból készült, többek közt hőre aktiválódó szilikon nano részecskékből áll, amelyek az izomműködést monitorozzák, illetve a beteg testhőmérséklete alapján bocsátják ki a hatóanyagot.

Ez a megoldás kiváló lehet pl. Parkinson-kórban szenvedőknek, mert a remegés, mely a betegség tünete, nem állandó. Amikor a beteg remegni kezd, a tapasz érzékeli a mozgást és kibocsájt egy kis adag gyógyszert magából.

A tapasz azonban még nem tökéletes, mert távirányítással még nem működik. A következő fázisban azonban drótnélküli komponenseket fognak beépíteni, mellyel Wi-Fi hálózathoz lehet csatlakozni. Ezáltal ellenőrizni lehet majd a gyógyszerek adagolását.

A kutatók szerint a tapasz piaci megjelenésére még legalább öt évet kell várni, de az efféle orvosi technológia igen izgalmas, és a leghasznosabb viselhető eszköz lehet a jövőben.

Forrás: The Verge

| gyógyszer, orvosi technológia, orvostechnika
2014-05-19 18:31:46
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop