Őssejt beültetés a Parkinson-kór kezelésére

Átprogramozott őssejtek agyba ültetésével kezelné a Parkinson-kórt egy japán kutatócsoport.

Parkinson, össejt, agysejt | InforMed Hírek15   InforMed | Kovács, J.

A Parkinson-kórt az agysejtek által termelt dopamin hiánya okozza, a kutatók pedig régóta reménykednek abban, hogy őssejtek alkalmazásával visszaállítható a neurotranszmitter anyag normál termelődése.

Az elmúlt évben a Kiotói Egyetem kutatói sikerrel alkalmaztak emberi indukált pluripotens sejteket (iPS) majmokban. Az iPS-sejteket úgy hozzák létre, hogy eltávolítják egy egyén érett sejtjeit például a bőrből vagy vérből és újraprogramozzák, hogy úgy viselkedjen, mint egy embrionális őssejt. Ezután dopamin termelő agysejtekké alakítják.

"Ez lesz a világ első klinikai kísérlete, amelynek során iPS-sejteket használnak Parkinson-kór kezelésére" - mondta Takahasi Dzsun, a Kiotói Egyetem iPS-sejteket kutató központjának professzora.

A kutatóközpontot az a Jamanaka Sinja irányítja, aki 2012-ben John Gurdon brit tudóssal közösen kapta az orvostudományi Nobel-díjat az érett sejtek indukált pluripotens sejtekké való átprogramozásának technikájáért.

A kísérletben résztvevő pácienseket azok közül választják ki, akiket jelenleg kezelnek a Kiotói Egyetemi Kórházban.

Az, hogy a klinikai teszt iPS-sejteket használ emberi embrionális sejtek helyett, azt jelenti, hogy a kezelés elfogadható lesz például Írországban és több latin-amerikai országban, ahol az embrionális sejtek alkalmazása tiltott.

A Parkinson-kórt a dopamin termelő neuronok számának csökkenése okozza az agyban, hatására kéz- és lábremegés, testi merevség jelentkezik. Bár a tünetek enyhíthetők, de jelenleg a betegségre nincs gyógymód.

A klinikai tesztben másoktól levett és az egyetemen tárolt idegsejteket ültetnek be a páciensek agyába a sérült idegsejtekpótlására. A beültetendő idegsejteket olyan emberektől származó sejtek felhasználásával állítják elő, akik hasonló típusú immunitással rendelkeznek, hogy csökkentsék a kilökődés kockázatát.

Japánban a becslések szerint 160 ezer ember szenved Parkinson-kórban. A legtöbb páciensnél az 50-es éveiben vagy később jelentkeznek a tünetek, a páciensek száma az öregedő társadalom miatt folyamatosan emelkedik.

| parkinson, őssejt, agysejt
2018-08-07 18:00:44
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop