Új gyógyszer a Parkinson-kór áldozatainak

A Parkinson-kór áldozatainak tízezrei várják azt az új gyógyszert, amelyről kiderült, hogy az eddigi kezeléseknél kevesebb a mellékhatása.

Parkinson-betegség, Parkinson-kór, Paralysis agitans, Shaking palsy, gyógyszer, ropinirole | The New York Times Health News Service   Medincorp | Connor, S.

A Parkinson-kór kutatására végzett legnagyobb, hosszú távú vizsgálatból - amelyben mintegy 120 ezer beteg vesz részt Nagy Britanniában - kiderült, hogy az új gyógyszer 15 százalékkal kevesebb arányban eredményez remegést és akaratlan végtagi mozgásokat, amelyek mozgásképtelenné tehetik a betegeket.

Az orvosok örömmel üdvözölték a felfedezést, amely áttörést jelenthet ennek a degeneratív neurológiai betegségnek a kezelésében. A Parkinson-kór egyre sűrűbben fordul elő az időskorú lakosság körében. Az új szer, a ropinirole, lesz a betegség legjobb ellenszere, jelentette ki dr. Carl Clarke, a Birmingham University klinikai neurológus professzora, az öt éves tanulmányt végző kutatócsoport tagja. "Ez az első, megalapozott, hosszú távú tanulmány a Parkinson-kór területén, amely kimutatta, hogy a ropinirole késleltetheti a szimptómák kialakulását és gyógyítja a beteget" - jelentette ki dr. Clarke.

A kísérletben összehasonlították a ropinirole-t a levodopával, amely a betegség jelenleg használatos gyógyszere, és azt állapították meg, hogy a betegeknél jelentősen csökkent a dyskinesia, a végtagok kontrollálatlan mozgásának jelentkezése.

A Parkinson-kór akkor alakul ki, amikor bizonyos, a dopaminnak nevezett, életbevágóan fontos kémiai üzenetközvetítőt termelő agysejtek elpusztulnak. A betegség az érintett minden aktivitására kiterjed, beleértve a beszédet, járást, nyelést és az írást is.

Évente mintegy 10 ezer embert diagnosztizálnak Parkinson-kórral. A betegek általában 60 évesnél idősebbek, de minden 20 új betegből egy 40 év alatti. A levodopa pótolja az agyban a dopamint, de fokozatosan mellékhatásai alakulnak ki, mint a zavartság, hallucinációk, és a változó mozgásképesség. A ropinirole az agy dopamint előállító részeit stimulálja, és, amint a kísérletből kiderül, sokkal kevesebb mellékhatása van.

Mary Baker, a Parkinson's Disease Society igazgatója szerint a kísérlet "gyökeresen megváltoztatja majd a Parkinson-kór kezelését Nagy Britanniában. Át kell gondolni a hagyományos, a levodopa használatán alapuló gyógyszeres kezelést."

Megjelent: The Independent, London

| Parkinson-betegség, Parkinson-kór, Paralysis agitans, Shaking palsy, gyógyszer, ropinirole
2002-08-01 00:16:59

Web Design & Development Prowebshop