A vér koffeintartalmának mérése segíthet a Parkinson-kór diagnózisában

A vér koffein szintjének mérése segíthet a Parkinson-kór diagnózisában.

vér koffeintartalma, Parkinson-kór, diagnózis, koffein szint | InforMed Hírek14   InforMed | MTI

A Parkinson-kórosok vérében jelentősen alacsonyabb a koffein és a lebontási termékek szintje, mint normális esetben, főleg a betegség korai szakaszában, állítják a Neurology című szaklapban megjelent tanulmány japán szerzői.

A vizsgálat során 108 beteg adatait dolgozták fel, akiknél átlagosan hat éve állapították meg a Parkinson-kórt, valamit 31 azonos életkorú egészséges emberét.

Mindenkinél vérvizsgálatot végeztek, nemcsak a koffein, hanem 11 olyan anyag koncentrációját is mérték, amely a koffein anyagcseréje során keletkezik.

A két csoport hozzávetőleg ugyanannyi koffeint fogyasztott, nagyjából napi két csésze kávénak megfelelő mennyiséget. A Parkinson-kórosok vérébe a koffein és a 11-ből 9 anyagcseretermék jelentősen alacsonyabb koncentrációját mérték.

Azt is megvizsgálták, vannak-e a résztvevőknek olyan génmutációi, amelyek befolyásolhatják a koffein anyagcseréjét, de nem találtak különbséget a két csoport között.

Nem tapasztalták, hogy a koffein koncentrációja alacsonyabb lenne azoknál a betegeknél, akik a kór előrehaladottabb stádiumában voltak, ami arra utal, hogy a csökkenés már a korai szakaszra jellemző.

Ha sikerül megerősíteni az eredményeket, akkor egyszerű vizsgálattal korai szakaszában diagnosztizálható lesz a Parkinson-kór, talán még a tünetek megjelenése előtt, ami nagyon lényeges, mert a betegséget nehéz kimutatni, különösen a korai stádiumban.

| vér koffeintartalma, Parkinson-kór, diagnózis, koffein szint
2018-01-07 22:27:36
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop