Hirdetés

Új lehetséges gyógyszer a Parkinson-kór ellen

A 2-es típusú diabéteszben használt gyógyszer eredményes lehet a Parkinson-kór előrehaladásának megállításában.

Parkinson-kór, diabétesz gyógyszer, exenatid |

InforMed Hírek14   InforMed | MTI


A Parkinson-kór lassan előrehaladó degeneratív idegrendszeri betegség. Az agysejtek károsodásával csökken a fő ingerületátvivő anyag, a dopamin termelése, ez mozgászavarokat okoz, a végtagok remegését, merevségét, a mozdulatok lelassulását, tartási nehézségeket, végül a memória gyengülését eredményezi.

A kezeléssel a dopamin szintjét segítenek növelni, de az agysejtek tovább pusztulnak, a beteg állapota rosszabbodik, ezt egyetlen gyógymód sem tudja megállítani.

A Lancet brit orvosi szaklapban ismertetett kutatásba 62 pácienst vontak be.

A Parkinson-kóros résztvevők felének az exenatid nevű hatóanyagot adtak, másik felének placebót, közben minden beteg folytatta az addigi kezelést.

Amint várták, 48 hét elteltével a placebós csoport állapota rosszabbodott, az exenatid csoport állapota azonban nem változott. Három hónappal a teszt befejezése után az utóbbiak még mindig jobban érezték magukat.

A felhasznált gyógyszer a 2-es típusú cukorbetegek vércukorszintjét szabályozza, úgy, hogy egy GLP-1 hormonszenzorra hat, mely megtalálható az agysejtekben is. A tudósok úgy vélik, a gyógyszer hatásosabb működésre vagy túlélésre serkentheti a sejteket, ezért tesztelik idegrendszeri rendellenességek, mint a Parkinson-kór esetében is.

Parkinson-kór, diabétesz gyógyszer, exenatid

2017-08-25 17:30:30

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop