Főoldal » Betegségek » Idegrendszeri betegségek » Sclerosis multiplex »

Sikeres volt a SM súlyosbodásának lassítása

Őssejt-transzplantációval amerikai kutatóknak sikerült lelassítani a szklerózis multiplex betegség súlyosbodását a kór relapszáló-remittáló típusa esetében - adta hírül az Amerikai Orvostársaság folyóirata, a JAMA.


Miért gyakoribb az SM nőknél?

Nőknél három-négyszer gyakoribb az SM, mint a férfiaknál. A tudósok a tesztoszteron védő hatásának mechanizmusát véletlenül fedezték fel: egy kísérletben hím egereket használtak nőstények helyett, mert az egyik hallgató még nem tudta a nemeket megkülönböztetni. A Northwestern Egyetem kutatói tanulmányukat az amerikai tudományos akadémia lapjában (PNAS) közölték.


Évekre megállítható a szklerózis multiplex

Legalább öt évre képes megállítani az SM súlyosbodását egy hatékony, de kockázatos kezelés - számoltak be az eredményeikről az Imperial College London kutatói a JAMA Neurology című orvosi folyóiratban.


Új gyógymód megállíthatja a szklerózis multiplex súlyosbodását

Őssejt beültetést követő agresszív kemoterápiával kanadai kutatók képesek voltak megállítani a szklerózis multiplex (MS) súlyosbodását.


D-vitamin és SM

A D-vitamin hiány a terhesség elején majdnem kétszeresére növelheti a gyereknél a szklerózis multiplex (SM) felnőttkori kockázatát egy amerikai tanulmány szerint, mely a JAMA Neurology című szakfolyóiratban jelent meg.


A D-vitamin és a SM

Több kutatás megerősítette, hogy minél kevesebb a napsütés egy országban, annál gyakoribb a szklerózis multiplex. Nem világos azonban, hogy a két jelenség között van-e kapcsolat, mert környezeti és genetikai tényezőknek egyaránt lehet szerepük.


Szklerózis multiplex – van gyógyszer?

Némelyik szívgyógyszer és antidepresszáns hatékony lehet a szklerózis multiplex kezelésében - vélik brit kutatók, akik nagyszabású klinikai vizsgálat keretében vizsgálnak már forgalomban lévő készítményeket.


Őssejtes kezelés fordíthatja vissza a szklerózis multiplex tüneteit

Őssejtes kezelés fordíthatja vissza a szklerózis multiplex (SM) tüneteit: kerekesszékhez kötött betegek kezdtek újra járni.


Sclerosis multiplexben szenvedhetett Oscar Wilde felesége

A központi idegrendszert érintő autoimmun betegségben, sclerosis multiplexben szenvedhetett Oscar Wilde költő és drámaíró felesége, Constance Wilde - állítja Ashley Robins, a Fokvárosi Egyetem orvosi karának tudósa, aki kutatási eredményeit a The Lancet brit orvosi folyóirat legújabb számában teszi közzé.


Kutatást végeznek a sclerosis multiplex költségeiről

A sclerosis multiplex (SM) betegség költségeit és a betegek életminőségét vizsgáló nemzetközi kutatás indul Magyarországon is. Erről B. ...


A sztatinok segíthetik az előrehaladott szklerózis multiplex kezelését

A szív- és érrendszeri betegségek kezelésében fő szerepet játszó sztatinok segítséget nyújthatnak az előrehaladott szklerózis multiplex ...


Szklerózis multiplex-klinika J.K. Rowling adományából

Megnyílt a J.K. Rowling tízmillió fontos adományának segítségével létrehozott klinika kedden az Edinburgh-i Egyetemen. Az intézményben szkl...


Lassíthatja a szklerózis multiplex kialakulását egy új felfedezés

Egy lépéssel közelebb jutottak az Edinburghi Egyetem kutatói a szklerózis multiplex kialakulását lassító gyógymódhoz.


Verseny a szklerózis multiplexes betegeknek

Fafaragásban, ruhakészítésben, sakkban és agyagozásban is összemérhetik ügyességüket a szklerózis multiplexes (SM) betegek május 1. és 6...


hirdetés