Legutóbbi cikkek

Szklerózis multiplex

Szklerózis multiplexben a szem, az agy és a gerincvelő idegei foltokban elvesztik mielinhüvelyüket. A szklerózis multiplex elnevezés a multiplex (többszörös) heges (szklerózis) területektől származik, amelyek a sok demielinizációs foltot érzékeltetik. Az SM idegrendszeri panaszai és tünetei igen szerteágazók.

A sclerosis multiplex újabb kezelési lehetőségei

2023. 03. 22

A sclerosis multiplex (MS) egy krónikus autoimmun betegség, amely a központi idegrendszert érinti, és számos tünetet okoz, például fáradtságot, izomgyengeséget és kognitív nehézségeket.

A sclerosis multiplex kezelése

2022. 10. 03

A sclerosis multiplex a központi idegrendszer betegsége. A betegség első fázisában a szervezet immunsejtjei gyulladást hoznak létre a központi idegrendszerben, majd az idegeket körülvevő anyag (mielin) pusztulása következik be, később maguk az idegek is degenerálódnak. Ez az utóbbi folyamat határozza meg a betegek életkilátását, a mozgáskorlátozottságuk és rokkantságuk fokát.

Sclerosis multiplex: az Epstein-Barr vírus okozza?

2022. 01. 15

Egy amerikai katonákon végzett tanulmány megerősíti azt a régóta fennálló feltételezést, hogy az Epstein-Barr vírus a szklerózis multiplex kiváltó oka.

Szklerózis multiplex

2022. 01. 15

Szklerózis multiplexben a szem, az agy és a gerincvelő idegei foltokban elvesztik mielin hüvelyüket. A szklerózis multiplex elnevezés a multiplex (többszörös) heges (szklerózis) területektől származik, amelyek a sok demielinizációs foltot érzékeltetik.

SM Világnap: minél előbb kezelni kell a betegeket.

2019. 06. 02

Azoknál van nagyobb esély a mozgáskorlátozottságot és látásvesztést is kiváltani képes idegrendszeri betegség, a sclerosis multiplex hosszabb ideig való kordában tartására, akiknek időben megkezdik a kezelését, illetve szükség esetén idejében terápiát váltanak - hangzott el Gyulán, az SM Világnapon rendezett betegtalálkozón.

Sikeres volt a SM súlyosbodásának lassítása

2019. 01. 16

Őssejt-transzplantációval amerikai kutatóknak sikerült lelassítani a szklerózis multiplex betegség súlyosbodását a kór relapszáló-remittáló típusa esetében - adta hírül az Amerikai Orvostársaság folyóirata, a JAMA.

Miért gyakoribb az SM nőknél?

2018. 01. 31

Nőknél három-négyszer gyakoribb az SM, mint a férfiaknál. A tudósok a tesztoszteron védő hatásának mechanizmusát véletlenül fedezték fel: egy kísérletben hím egereket használtak nőstények helyett, mert az egyik hallgató még nem tudta a nemeket megkülönböztetni. A Northwestern Egyetem kutatói tanulmányukat az amerikai tudományos akadémia lapjában (PNAS) közölték.

Évekre megállítható a szklerózis multiplex

2017. 02. 24

Legalább öt évre képes megállítani az SM súlyosbodását egy hatékony, de kockázatos kezelés - számoltak be az eredményeikről az Imperial College London kutatói a JAMA Neurology című orvosi folyóiratban.

Új gyógymód megállíthatja a szklerózis multiplex súlyosbodását

2016. 06. 13

Őssejt beültetést követő agresszív kemoterápiával kanadai kutatók képesek voltak megállítani a szklerózis multiplex (MS) súlyosbodását.

D-vitamin és SM

2016. 03. 10

A D-vitamin hiány a terhesség elején majdnem kétszeresére növelheti a gyereknél a szklerózis multiplex (SM) felnőttkori kockázatát egy amerikai tanulmány szerint, mely a JAMA Neurology című szakfolyóiratban jelent meg.

1 | |
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop