Szklerózis multiplex-klinika J.K. Rowling adományából

Megnyílt a J.K. Rowling tízmillió fontos adományának segítségével létrehozott klinika kedden az Edinburgh-i Egyetemen. Az intézményben szklerózis multiplexben (SM) és más idegrendszeri megbetegedésben szenvedő páciensek kaphatnak kezelést, és az ezekkel kapcsolatos kutatásokat végzik.

szklerózis multiplex, SM, bulvár | MTI Hírek10
Az Anne Rowling Regeneráló Neurológiai Klinikát Anna brit hercegnő, az Edinburghi Egyetem kancellárja adta át hivatalosan. A klinikát a Harry Potter regényfolyam írónőjének édesanyja után nevezték el, aki 45 esztendősen hunyt el szklerózis multiplex következtében - írta a BBC News online híradásában.

Az intézményben a neurodegeneratív betegségek kialakulásának lelassítását célzó kezeléseket kaphatnak a betegek. Az egészségügyi központ szklerózisos, motor neuron betegégben, Huntington-kórban, Parkinson-kórban szenvedő, de autista és az Alzheimer-kór korai fázisában lévő pácienseket is fogad.

Rowling köszönetet mondott mindazoknak, akiknek segítségével a klinika megvalósulhatott. Kiemelte: nagyon büszke arra, hogy láthatta felépülni a központot, amely a páciensek, az orvosok és a kutatók igényeit is teljes mértékben kielégíti.

Sziddharthán Csandrán neurológus professzor, a klinika társigazgatója kifejtette: azoknak a pácienseknek, akiket az intézmény kezel, arra van szüksége, hogy minél jobban késleltessék, megállítsák, ideális esetben visszafordítsák betegségüket. A klinika úttörő szerepet akar vállalni az tudományos és innovatív klinikai kutatásban.

"Csak ezeknek a pusztító betegségeknek a hátterében lévő biológiai folyamatok jobb megértésével határozhatjuk meg a potenciális terápiák új céljait, és vethetjük őket klinikai próbák alá" - tette hozzá a professzor.

BBC News

| szklerózis multiplex, SM, bulvár
2013-10-08 17:17:58
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop