A sclerosis multiplex kezelése

A sclerosis multiplex a központi idegrendszer betegsége. A betegség első fázisában a szervezet immunsejtjei gyulladást hoznak létre a központi idegrendszerben, majd az idegeket körülvevő anyag (mielin) pusztulása következik be, később maguk az idegek is degenerálódnak. Ez az utóbbi folyamat határozza meg a betegek életkilátását, a mozgáskorlátozottságuk és rokkantságuk fokát.

| InforMed Hírek20   InforMed | Hulló, D.

Kép: University of Connecticut

A gyulladásos szakaszban a betegek állapota hullámzó, évek múlva a tünetek fokozatosan egyre súlyosabbakká válnak. Erre épülve a kezelési eljárások is négy fő csoportba oszthatók.

A betegség fellángolása idején (relapszus) szteroid infúzió adása szokás 3-5 napon keresztül. A szteroidot ezt követően tabletta formájában szedik a betegek fokozatosan csökkenő dózisban. Súlyos, szteroidra nem reagáló esetekben vérplazmaszűrés (plazmaferezis) vagy vénás immunglobulin terápia is szóba jöhet, legsúlyosabb esetben citosztatikus kezelésre is sor kerülhet. Enyhe tünetek meglétekor (zsibbadás, érzészavar) nem szükséges szteroid, elegendő a beteg szoros megfigyelése mellett ibuprofen tablettát szedni az orvos által elrendelt adagban. Fontos elkülöníteni a relapszust a néhány másodpercig tartó, naponta több alkalommal megjelenő járás- vagy beszédzavartól, illetve a 24 óránál rövidebb ideig tartó testhőmérséklet emelkedéssel összefüggő tünetektől.

A gyulladás gátlása és az idegek károsodását megelőző kezelés kitolja a folyamatos állapotromlás fázisát, a rokkantság kialakulását. Erre jelenleg két szer áll rendelkezésre, az interferon és a glatiramer-acetát. Az eddigi eredmények szerint a betegekben 30%-kal csökkentik a relapszusok kockázatát. Az Egyesült Államokban kísérleti stádiumban alkalmaznak egy ún. monoklonális ellenanyagot (natalizumab). A kipróbálást felfüggesztették 3 betegnél fellépő súlyos mellékhatás miatt, amely súlyos központi idegrendszeri gyulladás formájában jelent meg. Az ígéretesnek tűnő szer a relapszusok 2/3-át szünteti meg.

Az interferon kezelés leggyakoribb mellékhatása a borzongás, fejfájás, láz, izomgyengeség tünetegyüttese, amely leginkább influenzára hasonlít. Az injekciók alkalmazása előtt vagy azzal egyidejűleg bevett lázcsillapító a mellékhatás mérsékli. A glatiramer-acetát kipirulást, melegségérzést, szívdobogást, nehézlégzést válthat ki az injekció beadását követő 15 percben, de ezek a panaszok spontán el szoktak múlni. A kezelések alatt rendszeres vérkép kontrol szükséges.

A tüneti kezelés a sclerosis multiplexben fontos szerepet kap. Amíg az izmok merevsége nem befolyásolja a napi aktivitást, nem igényel különösebb teendőt. A fizikoterápia mellett a rendszeres torna, és a gyógyszerek együtt segíthetnek az egyes izomműködés zavarok kezelésében. A vizelettartási zavaroknak több formája léphet fel, amelynek pontos okát tisztázva számos terápia közül lehet választani. A kóros fáradékonyság a betegek kétharmadában figyelhető meg. A panaszok hátterében ilyenkor ki kell zárni a vérszegénységet, fertőzést, veseelégtelenséget vagy egyéb ritka kórképeket. A fájdalom formájától függően állítható be fájdalomcsillapító kezelés. Lehetőség van a depresszió és az emlékezetzavar gyógyszeres kezelésére. Tartósan fennálló szexuális zavarok esetében urológiai vagy nőgyógyászati vizsgálatot követően javítható a betegek állapota.

A betegek számára a lehetőségekhez mérten aktív életmód javasolható. A túlzott felhevülés kerülendő. A kimerülés és a folyadékvesztés ronthat az állapoton. Jótékony hatása lehet az úszáson kívül a jógának vagy más tornagyakorlatoknak. Nem ellenjavallt az alternatív medicína, egyes szerek kedvezően befolyásolják a betegséget. Nem ellenjavallt a fogamzásgátlók szedése sem. A terhesség lefolyása normális. Az immunmoduláló terápiát azonban a tervezett terhesség előtt 1-2 hónappal meg kell szakítani, a szülést követően pedig folytatni kell, ezzel egyidejűleg a szoptatás ellenjavallt. Néhány oltás esetében érdemes megkérdezni az orvost, befolyásolja-e a folyamatban lévő kezelés az oltás idejét. Az influenza ellenes oltás nem ellenjavallt a kezelés ideje alatt.

| SM.sclerosis multiplex
2022-10-03 14:20:01
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop