A sclerosis multiplex újabb kezelési lehetőségei

A sclerosis multiplex (MS) egy krónikus autoimmun betegség, amely a központi idegrendszert érinti, és számos tünetet okoz, például fáradtságot, izomgyengeséget és kognitív nehézségeket.

| InforMed Hírek29   InforMed | Glanz, J.

Kép: GettyImages

Az SM-nek számos különböző kezelési módja létezik, beleértve a betegségmódosító terápiákat, a tüneti kezelést és a kialakulóban lévő terápiákat, amelyek még kutatási fázisban vannak.

Az SM egyik újabb terápiája az Ocrevus (ocrelizumab). Ez a gyógyszer egy monoklonális antitest, amely a B-sejtekként ismert, meghatározott típusú immunsejteket célozza meg. A B-sejtek szerepet játszanak az immunválaszban, amely károsítja az idegrostokat körülvevő mielinhüvelyt SM-ben szenvedő betegeknél. A B-sejteket célozva az Ocrevus csökkentheti az SM-ben előforduló gyulladást és idegrendszeri károsodást.

Az SM másik feltörekvő terápiája az őssejt-transzplantáció. Ez azt jelenti, hogy a páciens saját csontvelőjéből őssejteket vesznek ki, kemoterápiával kezelik őket az immunrendszer elnyomása érdekében, majd a sejteket visszajuttatják a beteg véráramába. Ennek a kezelésnek az a célja, hogy helyreállítsa az immunrendszert, és csökkentse az SM által okozott gyulladást és károsodást.

Az SM-re jelenleg vizsgált további új terápiák közé tartoznak az immunválaszban részt vevő specifikus molekulákat célzó gyógyszerek, például a Siponimod és a BTK-gátlók, valamint a génterápiás megközelítések, amelyek célja az SM-ben károsodást okozó immunsejtek módosítása.

Fontos megjegyezni, hogy bár ezek a feltörekvő terápiák ígéretesek, még mindig a kutatási fázisban vannak, és előfordulhat, hogy évekig nem lesznek széles körben elérhetőek. Az SM-ben szenvedő betegeknek szorosan együtt kell működniük egészségügyi szolgáltatóikkal, hogy meghatározzák az egyéni szükségleteiknek megfelelő legjobb kezelési megközelítést, figyelembe véve az olyan tényezőket, mint a betegség progressziója, a tünetek súlyossága és a kezelés lehetséges mellékhatásai.

| sclerosis multiplex, SM, Ocrevus, őssejt transplantáció, Siponimod, BTK-gátlók, génterápia
2023-03-22 18:49:59
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop