Egyszerű teszt a sclerosis multiplex megállapítására

A sclerosis multiplexet jelenleg meglehetős bonyolult vizsgálati módszerek egész sorozatával tudják csak diagnosztizálni, ám egy tanulmány szerint van remény egy egyszerű teszt kifejlesztésére.

sclerosis multiplex, kombinált tömegspektrográfia, teszt | InforMed Hírek 2005 ;3   InforMed | Dobos, L.
Jelenleg a vizsgálat hosszú és érzelmileg megterhelő, nemegyszer több hónapig, akár több évig is eltarthat, a betegek szerint viszont csaknem nehezebb elviselni a bizonytalanságot, mint a tüneteket.

A sclerosis multiplex a központi idegrendszer progresszív megbetegedése. A legáltalánosabb tünetei a fáradtság, pszichés változások, végtaggyengeség, érzészavarok vagy bénulás, látászavar, beszédnehézségek, járászavarok, hólyagproblémák, a szexuális működés zavara. A betegek gyakran kényszerülnek tolókocsiba.

A kutatók azt tapasztalták, hogy a sclerosis multiplexet, amelynél stabil periódusok váltakoznak visszaesési szakaszokkal, a vérben levő fehérjék egy bizonyos mintája jellemzi. A Wake Forest-egyetem kutatócsoportja a tanulmány során 25 SM-szel újonnan diagnosztizált beteg vérelemzési adatait hasonlította össze 25 egészséges személyével. – Az SM-csoportban a fehérjék jól megkülönböztethető mintáját fedeztük fel – mondja a kutatás vezetője, dr. Jagannadha Avasarala –, és ennek során a betegség három markerét tudtuk megállapítani.

A kutatók az ún. kombinált tömegspektrográfia technikáját összekapcsolták egy a fehérjeminták felismerésére tervezett bonyolult szoftverrel. Szakértők szerint a kutatás még a korai fázisban van, de remény van rá, hogy egyszerű vérvizsgálattal diagnosztizálni lehessen majd a sclerosis multiplexet.

BBC News
| sclerosis multiplex, kombinált tömegspektrográfia, teszt
2005-06-05 14:47:29
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop