Miért gyakoribb az SM nőknél?

Nőknél három-négyszer gyakoribb az SM, mint a férfiaknál. A tudósok a tesztoszteron védő hatásának mechanizmusát véletlenül fedezték fel: egy kísérletben hím egereket használtak nőstények helyett, mert az egyik hallgató még nem tudta a nemeket megkülönböztetni. A Northwestern Egyetem kutatói tanulmányukat az amerikai tudományos akadémia lapjában (PNAS) közölték.

SM, szklerózis multiplex, gyulladásos autoimmun betegség | InforMed Hírek14   InforMed | Glanz, J.

A szklerózis multiplex gyulladásos autoimmun betegsége, amely az agyidegeket és a gerincvelőből kilépő idegeket védő velőshüvelyt károsítja. A védőburok szétesése miatt lelassul vagy megszűnik az ingerületátvitel, látási, érzés, mozgási és néha pszichiátriai zavarok keletkeznek.

A kutatók kimutatták, hogy a tesztoszteron hatására az immunsejtek egyik fajtája, a hízósejtek vagy masztociták egy védő molekulát, a citokin IL-33-at kezdenek termelni a hím egerekben. Ezek gátolják egy másik immunsejtfajta, a Th17 termelését, amely a velőshüvelyt támadhatja meg. A beteg nőstény egerekben több Th17 alakult ki. Amikor megkapták az IL-33 molekulát, a velőshüvely károsodása megszűnt.

Ez lehet az oka annak, hogy a férfiaknál mind a SM, mind más autoimmun betegségek ritkábban fordulnak elő. Az eredmények teljesen új SM-kezelési módokhoz vezethetnek.

| SM, szklerózis multiplex, gyulladásos autoimmun betegség
2018-01-31 23:01:32
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop