Sclerosis multiplex: az Epstein-Barr vírus okozza?

Egy amerikai katonákon végzett tanulmány megerősíti azt a régóta fennálló feltételezést, hogy az Epstein-Barr vírus a szklerózis multiplex kiváltó oka.

| InforMed Hírek20   InforMed | Glanz, J.

A kutatók a Science -ben közölték, hogy azoknál a katonáknál, akik szolgálatuk alatt megfertőződtek a herpeszvírussal, 32 -szer gyakrabban alakult ki szklerózis multiplex a következő években, mint azoknál, akik nem voltak fertőzöttek. 

A fertőzést követően a vérben megemelkedett a „neurofilament könnyűlánc” biomarker, ami a központi idegrendszer axonjainak károsodására utal.

A legtöbb autoimmun betegség oka nem ismert. Az egyik feltételezés az, hogy a vírusfertőzés nemcsak a kórokozóval szembeni immunrendszert aktiválja, hanem akaratlanul is megtámadja a saját szervezetet. Ennek oka lehet az, hogy víruskomponensek hasonlóak lehetnek a szervezet saját struktúráihoz, például a sejtek felszínén, amit „molekuláris mimikriként” emlegetnek.

Az Epstein-Barr vírus (EBV) régóta a feltételezett kórokozók egyike. A korábbi mononukleózis (mirigyláz), az EBV elsődleges fertőzése növeli a későbbi sclerosis multiplex kialakulásának kockázatát. Herpesvírusként az EBV lerakhatja génjeit a sejtekben, és egy későbbi időpontban aktiválódik.

A szklerózis multiplexben szenvedő betegeknél gyakran magas az EBV elleni antitestek titere, és a vizsgálatok kimutatták, hogy ezen antitestek némelyike ​​keresztreakcióba lép az axonok felszínén lévő struktúrákkal, mint például a „kloridcsatorna-fehérje anoktamin 2”. Egyes kutatók még azt is állítják, hogy felfedezték az EBV-t sclerosis multiplex elváltozásokban, de ez nem egyértelmű.

Még mindig nincs végleges bizonyíték arra, hogy az EBV lenne az SM oka. Nehéz kezelni, mivel az emberek körülbelül 95%-a fiatalon fertőződik meg EBV-vel, és csak nagyon kevésnél alakul ki később sclerosis. Egyértelmű lenne, ha az EBV-t kimutatnák az SM betegeknél. A bostoni TH Chan Közegészségügyi Iskolából Alberto Ascherio által vezetett csapatnak most ez sikerült.

A kutatók 955 új esetet azonosítottak több mint 10 millió amerikai katona esetében, akiknél az EBV fertőzés aktív szolgálat közben lépett fel. 801 esetben több vérminta is volt, amelyekben a kutatók EBV elleni antitesteket kereshettek. 1 kivételével mindegyik EBV-pozitív volt.

Érdekes, hogy 35 sclerosis multiplexben szenvedő beteg még mindig EBV-negatív volt a szűréskor. 1 kivételével mindenki szolgálata során fertőződött meg, mielőtt szklerózis multiplexet diagnosztizáltak volna náluk. Az EBV-negatív katonákhoz képest a teljes katonai szolgálat során a betegség kialakulásának kockázata 32,4-szeresére nőtt (igaz, széles, 4,3 és 245,3 közötti 95%-os konfidenciaintervallum mellett). 

A szerokonverziótól az SM kezdetéig eltelt idő mediánja 7,5 év volt (2-15 év). Ez nagyjából megfelel a sclerosis multiplex feltételezett látenciájának. A diagnózis a "neurofil könnyű lánc" kimutatásán alapul, amely évekkel az első tünetek megjelenése előtt lehetséges.

A fehérje az axonok alkotóeleme. Sérüléskor felszabadul, majd kimosódik a liquorba és a vérbe is. "Neurofilament könnyű lánc" volt kimutatható azoknál a katonáknál is, akiknél később sclerosis multiplex alakult ki, de mindig csak EBV- fertőzés után.

Az EBV-vel ellentétben a citomegalovírussal való összefüggést nem lehetett kimutatni. A VirScan teszttel végzett teszt, amely a szervezetben lévő körülbelül 200 vírus körülbelül 110 000 különböző peptidjére adott antitest reakciót méri, szintén negatív volt. Ha egy vírus okozza a sclerosis multiplexet, Ascherio úgy véli, hogy az EBV az egyetlen lehetséges ok.

Továbbra is tisztázatlan, hogy az EBV-vel fertőzöttek közül miért csak nagyon kevés embernél fejlődik ki később sclerosis multiplexben. Ha az EBV az ok, akkor az oltás védelmet nyújthat ellene. Jelenleg nincs ilyen vakcina. A gyártó GlaxoSmithKline évekkel ezelőtt megbukott egy projekttel. A jelentések szerint az Egyesült Államok Nemzeti Allergia- és Fertőző Betegségek Intézetében (NIAID ) és a Moderna cégnél jelenleg új jelölteket fejlesztenek ki .

Egy másik megközelítés lehet a T-sejtterápia, amely az EBV-vel fertőzött sejteket célozza meg, és még a betegség kezdete után is hatásos lehet.

Az ausztrál orvosok 10 beteget kezeltek egy fázis 1 vizsgálatban. A JCI Insight - ban közzétett eredmények szerint 7 beteg reagált a kezelésre. A betegség változékony lefolyására tekintettel azonban egy kisebb, összehasonlító csoport nélküli vizsgálatból nem lehet messzemenő következtetéseket levonni. 

| EBV, Ebstein-Barr vírus, szklerózis multiplex, SM
2022-01-15 11:16:40
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop