SM Világnap: minél előbb kezelni kell a betegeket.

Azoknál van nagyobb esély a mozgáskorlátozottságot és látásvesztést is kiváltani képes idegrendszeri betegség, a sclerosis multiplex hosszabb ideig való kordában tartására, akiknek időben megkezdik a kezelését, illetve szükség esetén idejében terápiát váltanak - hangzott el Gyulán, az SM Világnapon rendezett betegtalálkozón.

| InforMed Hírek16   InforMed | Sándor, E.

Az ország minden részéből érkeztek SM betegek, hogy tapasztalatokat cseréljenek, majd a gyulai várnál közösen a magasba engedjék a reményt jelképező színes léggömböket.

zerarcú kórnak hívják a sclerosis multiplexet, mert a tünetei azon múlnak, hogy a betegség az agyidegeket és a gerincvelő idegeit szigetelő myelin hüvelyt melyik szakaszon, milyen mértékben és ütemben roncsolja.

Szédülés, kézremegés, a beszédkészség romlása, látásvesztés, vizelettartási gondok, járásképtelenség, krónikus fáradékonyság, depresszió is lehet a betegség következménye. Az SM betegek nagyobb részénél a betegség aktivitása hullámzó, náluk javuló és rosszabbodó időszakok váltják egymást, ezzel szemben a progresszívnak nevezett kórformát a folyamatos - lassabb vagy gyorsabb - állapotromlás jellemzi. A betegség jelentkezésekor az érintettek többsége húszas-harmincas éveiben járó fiatal.

- A sclerosis multiplexet nem tudjuk, hogy mi okozza, és nem tudjuk meggyógyítani sem, viszont a személyre szabott kezelésekkel javulhat a betegek életminősége és jobbak lehetnek az életkilátások - fogalmazott dr. Mátyás Klotild neurológus főorvos

Mátyás Klotild az SM kezelésének új európai irányelveit ismertette. Elmondta: az injekciós, infúziós és tablettás terápiák közül a felmért betegségkockázat és a kór aktivitása szerint kell kiválasztani azt, hogy mivel kezdjék kezelni a betegeket. A tapasztalatok szerint fontos, hogy a lehető leghamarabb megkezdődjön a terápia, illetve nem elegendő hatásosság esetén megtörténjen a terápiaváltás.

A főorvos azzal biztatott: egyre több gyógyszer áll rendelkezésre. Például, amíg a közelmúltig csak az aktív gyulladásokkal kísért javuló-rosszabbodó kórformára jelentek meg újabb és újabb gyógyszerek, addig immár a fokozatos állapotrosszabbodással járó progresszív kórformával élő betegek egy részét is tudják kezelni, a jövőben pedig további hatóanyagok megjelenése várható.

- Nagyon sok SM beteg nem kap megfelelő rehabilitációt, holott mindenkinek szüksége lenne rá. Nagyon hektikus, hogy melyik kórházban érhetnek el az SM betegek rehabilitációs lehetőségeket - számolt be tapasztalatairól Szántai Anita, a Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány elnöke.

Forrás: MTI


| sclerosis multiplex, SM, MS
2019-06-02 11:41:55
Kapcsolódó cikkek