Új gyógymód megállíthatja a szklerózis multiplex súlyosbodását

Őssejt beültetést követő agresszív kemoterápiával kanadai kutatók képesek voltak megállítani a szklerózis multiplex (MS) súlyosbodását.


A The Lancet című orvostudományi folyóiratban ismertetett kis létszámú tanulmányukba három kanadai kórházból 28, 18-50 év közötti beteget vontak be a kutatók.

23 betegnél a gyógykezelés nagyban csökkentette a betegség rohamait, egy beteg azonban meghalt.

A szklerózis multiplex (SM) a központi idegrendszer gyulladásos autoimmun betegsége, amelynek során károsodik az agy és a gerincvelő idegsejtjeit védő velőshüvely.

A védőburok szétesése miatt zavar támad az idegrendszer kommunikációs rendszerében: lelassul vagy megszűnik az ingerületátvitel, látási, érzékelési, motoros és esetenként pszichiátriai problémákat okozva.

A betegségnek több megjelenési formája van, előfordul, hogy a tünetek elszigetelt rohamokban jelentkeznek (visszaeső típus) vagy folyamatosan súlyosbodnak (progresszív típus). A legtöbb beteget a 20-30-as éveiben diagnosztizálják.

A betegség egyik létező kezelési módja az immunrendszer elnyomása kemoterápiával, majd őssejtek juttatása a betegek vérkeringésébe, ezt a kezelést autológ hematopoetikus őssejt-transzplantációnak (HSCT) nevezik.

Kanadai kutatók azonban ennél továbbléptek, nemcsak elnyomták az immunrendszert, hanem teljesen megsemmisítették, majd újjáépítették a beteg saját véréből gyűjtött őssejtekkel, amelyek olyan korai szakaszban vannak, hogy nincsenek benne az SM-et előidéző hibák.

A tanulmány szerzői szerint a túlélők körében 13 éven át nem voltak visszaesések, sem pedig a betegség új észlelhető jelei.

Valamennyi részt vevő betegnek korábban rossz kórjóslata volt és valamennyien átestek hagyományos immunszupressziós terápián, de ez hatástalan volt. Egy beteg a kemoterápia miatt meghalt.

A világon több mint kétmillió ember szenved szklerózis multiplexben, Magyarországon mintegy 8-10 ezer család érintett.

| szklerózis multiplex, őssejt beültetés, autoimmun betegség, központi idegrendszer
2016-06-13 00:24:39
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop