Főoldal » Betegségek » Idegrendszeri betegségek » Izomsorvadás »

Kommunikáció agy-számítógép interfész segítségével

Teljesen béna páciensek kommunikációját tették lehetővé Németországban agy-számítógép interfész segítségével. A négy németországi pácienssel folytatott kutatást a PLOS Biology folyóiratban publikálták.


Már több mint 100 millió dollár gyűlt össze az ALS elleni küzdelemre

Meghaladta a 100 millió dollárt az amiotrófiás laterális szklerózis (ALS) nevű betegség gyógyítására és a betegek ápolására eddig felajánlott adományok összege a jeges vizes kihívás (Ice Bucket Challenge) nevű internetes jótékonysági kampányban, amelyben világszerte ismert és ismeretlen emberek öntik magukat nyakon egy vödör jéghideg vízzel és tesznek felajánlást.


ALS őssejt-áttörés

Amerikai tudósoknak sikerült egy 82 éves amiotrófiás laterál szklerózisban (ALS) szenvedő nő bőréből származó őssejtekből ugyanolyan sejteket létrehozni, mint amilyenek a gerincvelő mozgató részében is vannak.


Őssejtekkel kezelhető az izomsorvadás egyik formája?

Kutyákon végzett laboratóriumi kísérletek szerint őssejtekkel kezelhetők az izomsorvadás (disztrófia) egyes formái, jelentik olasz kutatók. Bár a kutatás vezetője szerint további kísérletekre van szükség, megkezdhetők a klinikai vizsgálatok a Duchenne izomsorvadás kezelésére.


A bénulásban szenvedők életminősége

A Lou Gehrig-betegség miatt bénultan élők tudatát, érzelmeit és életminőségét vizsgáló kutatás új szempontokat tárt fel az agy és a számítógép interakciójának alapján.


Őssejtekkel az idegsejt betegsége ellen

Ígéretes kísérleteket folytattak le annak bizonyítására, hogy a motoneuron-betegségnek nevezett súlyos állapot őssejtek beültetésével kezelhető.


Pompe-kór: innen szép a győzelem

Mária tinédzser kora óta harcol a sokáig fantomnak hitt betegséggel. Eleinte csupán gyengeséget, fáradékonyságot észlelt, később állandó kimerültségre, légzési problémákra panaszkodott. Egy éve már, hogy segítség nélkül nem tud felkelni, a járás minden mozzanata kimeríti. A jól úszó, sportos István öt évvel ezelőtt majdnem belefulladt a medencébe, ugyanis hirtelen minden ereje elhagyta. Légzési problémák, kimerültség, állandó fáradékonyság, aluszékonyság, majd járásproblémák is jelentkeztek nála. Hosszú, gyötrelmes évek teltek el, mire mindkettejüknél egy igen ritka betegséget, a Pompe-kórt diagnosztizálták a szakemberek.


Egy ritka betegség: a Pompe-kór

Azt gondoljuk, velünk ez nem fordulhat elő. Hisszük, hogy saját gyermekünk véletlenül sem szenved majd komoly betegségtől, mert a komoly betegségek mindig csak másokkal történnek. Velünk soha. De mostanában mintha apró tüneteket észlelnénk kisbabánkon, kamasz gyerekünkön. Valahogy másképp fejlődnek, mint kortársaik.


Lassítható a CMT progressziója

A CMT (Charcot-Marie-Tooth betegség) egy örökletes neurológiai rendellenesség, mintegy 120 ezer amerikait érint. A tünetek közé tartozik az alsó végtag izomzatának gyengesége, ami járási nehézséget okoz, a beteg gyakran megbotlik, elesik.


Gerincvelői izomsorvadás (gyermek)

Örökletes betegségek, amelyekben a gerincvelői és agytörzsi idegsejtek pusztulása súlyosbodó izomgyengeséget és izomsorvadást okoz.


Múzeumba került a vödör, amely jótékony célt adott a jeges vizes kihívásnak

A washingtoni Smithsonian múzeumba került az a vödör, amellyel annak idején elsőként öntöttek nyakon valakit az amiotrófiás laterális szkl...


Kitüntetik a jegesvödrös kihívást indító egykori sportolót Amerikában

Kitüntetik januárban a Boston College egykori kosárcsapat-kapitányát, aki az internetes jegesvödrös kihívásával világszerte sok millió dol...


Genetikai felfedezést tett lehetővé a jeges vizes kihívás

Genetikai felfedezést tett lehetővé a jeges vizes kihívás elnevezésű 2014-es internetes jótékonysági kampány, amelyben világszerte ismert ...


Könnyebben kommunikálhat Hawking professzor egy új szoftver segítségével

Könnyebben, és az eddigieknél gyorsabban kommunikálhat egy új technológia révén Stephen Hawking, a világhírű brit elméleti fizikus.


Gyermekei teljesítették Stephen Hawking nevében a jeges vizes kihívást

Felnőtt gyermekei teljesítették Stephen Hawking angol elméleti fizikus nevében a jeges vizes kihívást; a kezdeményezés éppen édesapjuk bete...


hirdetés