Hirdetés

Őssejtekkel az idegsejt betegsége ellen

Ígéretes kísérleteket folytattak le annak bizonyítására, hogy a motoneuron-betegségnek nevezett súlyos állapot őssejtek beültetésével kezelhető.

motoneuron, őssejt |

InforMed Hírek 2006 ;4   InforMed | Dobos, L.

Egy amerikai kutatócsoport patkányokba őssejteket fecskendezett, és megállapította, hogy az eljárás késlelteti az MND (motoneuron-betegség) bekövetkezését.

A kísérlet eredményeinek a gyakorlatban való alkalmazása természetesen még távolinak tűnik, de a tudósok jobban megérthetik, hogyan viselkednek az őssejtek a beültetéskor.

A motoneuron-betegség mintegy 5 ezer embert érint Nagy-Britanniában. Progresszív betegség, amelyet az izomtevékenységet irányító idegsejtek pusztulása okoz. Tünetei az izomtömeg csökkenése, a mobilitás elvesztése, valamint nyelési, légzési és beszédproblémák.

A kísérlet során élő emberi őssejteket fecskendeztek MND-ben szenvedő patkányok gerincvelőjébe, és megállapították, hogy a beültetett sejtek 70 százaléka új idegsejtekké fejlődött, sokuknak új végződései is keletkeztek, amelyek által a többi idegsejthez tudtak kapcsolódni.

Észrevették, hogy azoknál a patkányoknál, amelyek élő őssejteket kaptak, a betegség később jelentkezett, mint az inaktív őssejteket kapóknál. Lassabb volt a kezelt állatoknál a legyengülési folyamat is, és tovább éltek, mint a kontrollcsoport tagjai.

A kutatók főként azt tartják ígéretesnek, hogy a beültetett őssejteket nem befolyásolták negatívan a körülöttük levő elfajult sejtek, attól tartottak ugyanis, hogy a beteg környezetbe ültetett egészséges sejtek elpusztulhatnak.

Természetesen még igen sok munka vár a kutatókra: mind patkányokon, mind embereken számos kísérletet kell még elvégezni, amíg az eljárás a klinikákon meghonosodhat.

BBC News
motoneuron, őssejt

2006-10-20 10:30:46

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop