Hirdetés

Reménykeltő az ALS izomsorvadás első őssejtpróbájának eredménye

Reménykeltőek az első olyan ALS-páciens adatai, akit a BrainStorm Cell Therapeutics cég által kidolgozott őssejtterápiával kezelnek.

ALS, izomsorvadás, őssejt kezelés, amiotrófiás laterális szklerózis, Lou Gehring-kór |

MTI Hírek 2012 ;9

A módszer klinikai kipróbálása során nem tapasztaltak jelentős mellékhatásokat és az eljárás eddig biztonságosnak bizonyult - közölte kedden az izraeli székhelyű BrainStorm.

Az ALS (amiotrófiás laterális szklerózis, Lou Gehring-kór) egy progresszívan előrehaladó, az idegsejtek végleges pusztulásával járó betegség, amely az agyban és a gerincvelőben lévő idegsejteket érinti. A kór által érintett legismertebb ember Stephen Hawking brit asztrofizikus.

Az Egyesült Államok gyógyszerügyi hatósága, az FDA tavaly engedélyezte az "orphan drug" megjelölést az izraeli biotechnológiai vállalat által kifejlesztett NurOwn elnevezésű kezelésre. Az orphan drug elnevezést a ritka betegségek kezelésére szolgáló, különleges szerek kaphatják meg, az FDA programja arra irányul, hogy anyagi eszközökkel is ösztönözzék ezek fejlesztését.

Az őssejtterápia klinikai próbájában a páciensek saját csontvelőjükből nyert őssejteket kapnak, amelyekből a remény szerint idegsejtek fejlődhetnek ki, így a leépülés megállítható.

Az Egyesült Államokban évente 5600 embernél diagnosztizálnak ALS-t, a becslések szerint 30 ezer amerikai él a betegséggel.
ALS, izomsorvadás, őssejt kezelés, amiotrófiás laterális szklerózis, Lou Gehring-kór

2012-01-18 07:31:58

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop