ÚJ

A nyughatatlan lábak

Már régóta ismert egy meglehetősen különös betegség, melyre jellemző, hogy a betegek általában estefele, ágynyugalomban nem tudnak pihenni, elaludni, mert a lábszárakban és a combokban kifejezetten fájdalom, húzó érzés, vagy kellemetlen, mély fonákérzés keletkezik, mely csak a láb mozgatásával csillapítható.


Téves orvosi diagnózis miatt 43 évig élt kerekesszékben egy portugál férfi

Élete 43 évét kerekesszékben töltötte téves orvosi diagnózis miatt egy portugál férfi - közölte vasárnapi számában a Jornal de Noticias című portugál lap.


Eric Clapton még gitározik, de egészségi állapota miatt már nehezen játszik

A minden idők egyik legvirtuózabb gitárosaként emlegetett Eric Clapton elmondta, hogy még gitározik, de egészségi állapota miatt már nehezen játszik.


A kézzsibbadás ideggyógyászati okairól

Az idegrendszer számos betegsége okozhat zsibbadást a felső végtagon. Ideggyulladások általában nemcsak a kézen, hanem a lábon is okoznak zsibbadást. Elsősorban a kesztyűnek vagy zokninak megfelelő területeken jelentkeznek, a végtagok tövénél kevésbé.


Omega-3 zsírsav és curry segített a gerincsérült patkányokon

Az omega-3 zsírsavban és a curryt alkotó egyik anyagban gazdag étrend segített megőrizni gerinckárosodott kísérleti patkányok járóképességét. Erről a Journal of Neurosurgery: Spine című szakfolyóiratban számoltak be amerikai kutatók.


A mozgás csökkentheti az idegkárosodás miatti fájdalmat

Csökkentette a mozgás a sérülés, a cukorbetegség vagy más állapot okozta idegkárosodás miatti fájdalmat patkánykísérletekben - idézte tajvani kutatók megállapítását a HealthDay című ismeretterjesztő portál (www.healthday.com).


Tudás és technika - A gerincgyógyászat fellegvárában

Háromféle ember van: akinek már fájt a gerince, akinek fáj, és akinek fájni fog. Bár elcsépelt közhelyként hangzik a megállapítás, sok igazságtartalma van Varga Péter Pál szerint is, aki az Országos Gerincgyógyászati Központ főigazgatójaként és gyakorló gerincsebészként naponta szembesül a mondás valóságával. "A gerincbetegség népbetegség - mondja -, és nem csak nálunk, hanem szerte a világon."


Alagútszindrómák

Az úgynevezett " alagútszindrómák (tünetcsoportok)" a meglehetősen gyakran előforduló betegségek körébe tartoznak. Összességében egy fontos képlet - ér vagy ideg - leszorításából származó tüneteket és működési zavarokat jelentenek.


Kulturális oka lehet a kéztőalagút-szindrómának

Évente ezer svéd nő közül csak négynél jelentkezik kéztőalagút-szindróma, ami jóval kisebb gyakoriságot jelent, mint az Egyesült Államokban - állapították meg svéd kutatók.


Neuropátia - kevéssé ismert panasz

Az európaiak közel 60 százaléka nem ismeri a neuropátiás fájdalom fogalmát, pedig ez a súlyos idegi fájdalom mintegy 22 millió embert érint, tudható meg egy felmérésből.


1 | | |
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop