Fájdalom nélkül élni

Hazánkban jelenleg kb.: 1.000.000 ember - a lakosság 11 %-a - szenved állandó fájdalomtól – mutatta ki a Szonda-Ipsos által készített reprezentatív felmérés. A kutatás szerint ennek hátterében gyakran az ún. neuropátiás fádalom, azaz az idegi eredetű fájdalom állhat, amely nem jelzés értékű a szervezet működésének szempontjából, viszont tartós, értelmetlen szenvedést okoz a beteg számára.

fájdalom, neuropátia, diabétesz | InforMed Hírek6   InforMed
Bár a tünetek rendkívül jellegzetesek, az esetek 58%-ában reumatikus fájdalom kerül diagnosztizálásra! Az idén tavasszal megalakult Neuropátiás Fájdalom Munkacsoport pontosan azoknak kíván megoldást és tájékoztatást nyújtani, akik csillapíthatatlan fájdalomérzettel élik életüket.

A szakmai társaság azt is elengedhetetlennek tartja, hogy az orvostársadalom számára is hatékony információkat nyújtson, hogy minél pontosabb diagnózis felállításával és a megfelelő kezelés kiválasztásával orvosolhassák ezeket a panaszokat.

A neuropátiás fájdalom a környéki idegek elsődleges károsodása miatt jön létre,. Égő, fagyos, hasító, vagy áramütéshez hasonló érzésekkel jár, és gyakran szurkáló, bizsergő, vagy zsibbadó érzések is kísérik. Előfordul, hogy egy hideg vagy meleg tárgy, sőt, akár takaró vagy ruha érintése is fokozhatja a fájdalmat, a fájdalmas terület vagy környéke érzéketlen lehet.

A neuropátiás fájdalom éjszaka fokozódik, ezért először alvászavart, majd szorongást, hosszútávon depressziót okoz. Az érintett gyakorlatilag képtelenné válhat mindennapi teendőinek elvégzésére. Amennyiben érdemben nem kezelik, életminőség-romlást, súlyos lelki és idegrendszeri károsodást okoz.

A Neuropátiás Fájdalom Munkacsoport tagjai elismert szakemberek, akik tisztában vannak azokkal a veszélyekkel, melyeket a neuropátiás fájdalom nem megfelelő kezelése eredményezhet. Ezért tűzték ki célul az idegi eredetű fájdalom megismertetését.

A Szonda Ipsos reprezentatív mintán, valamint cukorbetegek körében is vizsgálta a neuropátiás fájdalomban való érintettséget. Az eredmények szerint a magyar lakosság 11%-ának van állandó fájdalma, vagyis több mint 1.000.000 ember. A diabéteszes betegek körében az arány lényegesen nagyobb, továbbá a gerincsérültek, illetve a gerincműtöttek, és a besugárzással vagy kemoterápiával kezelt daganatos betegek egy részének is állandó fájdalma van. A vélhetően neuropátiás fájdalomban érintetteknek mindössze 19 %-a hallott már erről a fájdalomtípusról.

A betegek döntő többsége fordult már orvoshoz rendszeres fájdalom miatt, melyet az esetek 58%-ában jellemzően reumatikus fájdalomként diagnosztizáltak.

A felmérés adataiból kitűnik, milyen sok a bizonytalanság és a téves diagnózis. Mindez azt eredményezi, hogy egyre többen kénytelenek együtt élni a fájdalommal.

A betegek többsége már csak akkor kerül a fájdalom ambulanciákra vagy a fájdalomcsillapítással foglalkozó egyéb szakrendelésekre, amikor már súlyos, krónikus fájdalom tünetegyüttes alakult ki. Az időben felismert és helyesen kezelt fájdalom megszüntethető vagy minimálisra csökkenthető (pl. övsömör utáni idegfájdalom, sérülést követő idegkárosodás, stb.).

A Magyar Cukorbetegek Országos Szövetsége tagszervezeteinek bevonásával és közreműködésével szűrés sorozatot fognak végezni, egészségügyi szakszemélyzet bevonásával, és az esetlegesen kiszűrt pácienseket megfelelő ellátó helyre irányítják.

A rendezvényre a tervek szerint egyelőre mintegy 30 tagszervezetnél kerül sor még a 2008. év május-június, illetve szeptember-októberi időszakaiban.

Az idegkárosodás felismerése cukorbetegeknél nem csak a speciális fájdalomcsillapítás miatt fontos, hanem bizonyos esetekben a láb érzéketlenné válhat, és az ennek következtében észrevétlenül maradó apró sérülések végül fertőzéshez, fekélyhez és súlyos esetben a láb amputációjához vezethetnek. A szűrővizsgálatok során ezért a neuropátiás (idegbántalom) fájdalom témakörére épített lábvizsgálatra kerül sor.

| fájdalom, neuropátia, diabetesz
2008-05-28 19:42:06
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop