Eric Clapton még gitározik, de egészségi állapota miatt már nehezen játszik

A minden idők egyik legvirtuózabb gitárosaként emlegetett Eric Clapton elmondta, hogy még gitározik, de egészségi állapota miatt már nehezen játszik.

A zenész a Classic Rock magazinnak adott interjúban beszélt arról, hogy állapota tavaly fordult rosszabbra: hátfájdalmai után perifériás neuropátia alakult ki nála, ami az agyon és a gerincvelőn kívüli idegek betegségét jelenti, és általában a fej, a láb és a kéz mozgását károsítja.

"Nehezen megy a gitározás, és hozzá kell szoknom, hogy ez már nem lesz jobb" - mondta, de hozzátette, hogy mivel egész életében kábítószer- és alkoholfüggő volt, "nagy dolognak tartja azt is, hogy még egyáltalán él".

"Igazság szerint már régen fel kellett volna dobnom a talpam" - idézte a BBC News a 71 éves Claptont, aki nemrég adta ki 23. stúdióalbumát I Still Do (Még csinálom) címmel.

Claptont a hetvenes években ismerte meg a világ, a nagyszerű zenész életét azonban beárnyékolta a heroinfüggőség, majd az alkoholizmus és végül a fájdalomcsillapítók okozta függőség.

"Sejtelmem sincs, hogy éltem túl, különösen a hetvenes éveket. Valamiért megmenekültem a pokol torkából, és kaptam még egy esélyt" - mondta.

2013-ban koncertkörútjának több fellépését törölnie kellett erős hátfájása miatt. Interjúiban úgy festette le, hogy úgy érzi, mintha "elektrosokk futna le a lábaiba".

A rockzene történetének egy már életében legendává vált zenésze 1963-ban kezdte pályafutását a Yardbirds együttessel. A hatvanas években John Mayall Bluesbreakersében, a Creamben, a Blind Faith-ben, majd a Derek and The Dominos együttesben játszott, 1970-ben kezdte szólókarrierjét, amelynek fantasztikus csúcsai és mélypontjai egyaránt voltak.

Ő az egyetlen zenész, aki háromszor is bekerült a Rock And Roll Hírességek Csarnokába (sorrendben a Yardbirds, a Cream tagjaként, végül szólóban), 18 alkalommal kapott Grammyt, a Rolling Stone magazin minden idők legnagyobb gitárosának listáján csak egykori jó barátja, Jimi Hendrix előzi meg. A magyar közönség előtt 2006-ban lépett fel az Arénában.

| perifériás neuropátia, Eric Clapton, bulvár
2016-06-13 23:21:08

Web Design & Development Prowebshop