Neuropátia - kevéssé ismert panasz

Az európaiak közel 60 százaléka nem ismeri a neuropátiás fájdalom fogalmát, pedig ez a súlyos idegi fájdalom mintegy 22 millió embert érint, tudható meg egy felmérésből.

neuropátia, fájdalom | InforMed Hírek6   InforMed | Dobos, L.
A neuropátiás fájdalom (NeP) a központi idegrendszer betegsége, gyakran a diabétesz, az övsömör, a HIV vagy a rák szövődményeként jelentkezik, és szinte elviselhetetlen fájdalmat okoz, nagymértékben befolyásolja a betegek munkaképességét és végső soron az életminőségét.

A betegek gyakran a ruhát sem képesek elviselni magukon a leginkább égéshez hasonló erős fájdalom miatt. Mégis, akik hallottak is róla, nem tudják azonosítani, és általában fájdalomcsillapítókkal kezelik, pedig számos más és hatékonyabb kezelési lehetőség létezik.

A felmérésből kiderül, mennyire fontos lenne felhívni az emberek figyelmét a tünetekre és más kísérőjelenségekre, és arra, hogyan keressenek segítséget.

A Pfizer gyógyszergyár és egy civil szervezet (NPN – Neuropathic Pain Network) felmérése alapján Európa-szerte kampány indult a betegség és a kezelés megismertetéséért.
| neuropátia, fájdalom
2008-10-14 19:49:52
Kapcsolódó cikkek

Web Design & Development Prowebshop