Polineuropátia

A környéki idegek működési zavara a polineuropátia, mely testszerte egyszerre jelentkezik.

| InforMed Hírek19   InforMed

Okok

A betegségnek sokféle oka lehet. Okozhatja például fertőzés, valamilyen baktérium által termelt méreg (diftéria) vagy autoimmun reakció (Guillain-Barré-szindróma).A mérgező vegyületek károsíthatják a környéki idegeket, és polineuropátiát vagy ritkábban mononeuropátiát okozhatnak. Rák szintén okozhat polineuropátiát oly módon, hogy közvetlenül károsítja az ideget vagy pedig mérgező anyagokat termel.

Táplálkozási hiány és anyagcsere-betegségek is okozhatnak polineuropátiát. Például a B-vitamin-hiány testszerte érintheti a környéki idegeket. Az elégtelen táplálkozáshoz kapcsolódó polineuropátiák az Egyesült Államokban nem gyakoriak. ((Magyarországon elsősorban az alkoholisták között gyakori.))

A krónikus polineuropátiát okozó lehetséges betegségek a következők: cukorbetegség, veseelégtelenség és a súlyos táplálkozási hiánybetegségek. Az krónikus polineuropátia lassan fejlődik ki, gyakran hónapok, évek alatt és rendszerint a lábfejben, néha a kézben kezdődik. Cukorbetegségben a vércukorszint elégtelen szabályozása a polineuropátia több formájának kialakulásához vezethet. Leggyakoribb a diabéteszes neuropátia, ami disztális polineuropátia, tehát a kezekben és a lábfejekben okoz fájdalmas bizsergést és égő érzést.A cukorbetegség okozhat polineuropátiát vagy multiplex mononeuropátiát, s jellegzetesen a szemizmokban és a combon vezet izomgyengeséghez.

Tünetek

Bizsergés, zsibbadás, égő érzés és vibráció érzés, vagy a karok, a lábak és az ízületek helyzetérzékelésének a hiánya a krónikus polineuropátia vezető tünetei. A fájdalom gyakran éjjel erősödik, és fokozódhat az érzékeny terület érintésével vagy a hőmérséklet változásával. Mivel a betegek nem érzik a fájdalmat és a hőmérsékletet, gyakran megégetik magukat, vagy fekély fejlődik ki a sérülésnek, illetve a nyomásnak kitett helyeken.

Fájdalomérzés hiányában, ami egyébként óv a túl erős nyomástól, az ízületek gyakran sérüléseknek vannak kitéve (Charcot-ízület). A helyzetérzékelés képtelensége az ízületekben bizonytalan járáshoz és álláshoz vezet. Végső fokon az izmok gyengülnek és sorvadnak.

Sok betegben a vegetatív idegrendszer zavarai is kifejlődnek. Ez a rendszer szabályozza a szívritmust, a bélműködést, a hólyagot és a vérnyomást. Érintettségének jellegzetes tünetei a hasmenés vagy székrekedés, a bélműködés vagy hólyagműködés szabályozási képtelensége, impotencia, és magas vagy alacsony vérnyomás. Legjelentősebb tünet a felálláskor csökkenő vérnyomás. A bőr fakóvá és szárazzá válhat, az izzadás fokozott lehet.

Kórisme

A tünetek alapján könnyű felismerni a betegséget. A fizikális vizsgálat és egyéb speciális vizsgálatok, mint az elektromiográfia és az idegvezetési sebesség mérése, kiegészítő információt adhat. A polineuropátia diagnózisa azonban csak a kezdet, és az okot kell megkeresni. Ha az ok inkább anyagcsere-betegség, mint sérülés, akkor a vérvizsgálat fényt deríthet az alapvető okra. Például a vérvizsgálat vészes vérszegénységet (B12-vitamin-hiány) vagy ólommérgezést mutathat.

A magas vércukorszint a cukorháztartás zavarát jelzi, a magas kreatininszint a vese elégtelenségére utal. Vizeletvizsgálatok nehézfém-mérgezést és mielóma multiplexet fedhetnek fel. A pajzsmirigyműködés vizsgálata és a B-vitamin-szint mérése alkalmazható egyeseknél. Ritkán idegbiopszia is szükséges lehet.

Kezelés és kórjóslat

Az krónikus polineuropátia kezelése és kimenetele egyaránt a kiváltó októl függ. Amikor a neuropátia cukorbetegséghez kapcsolódik, akkor a vércukorszint beállítása megállíthatja a súlyosbodást és javíthat a tüneteken, de a gyógyulás lassú. A multiplex mielóma és a veseelégtelenség kezelése gyors gyógyulást hoz. Sérülés vagy nyomás okozta idegkárosodás műtétet igényel. A gyógytorna néha enyhítheti az izomgörcsöt vagy gyengeséget.

| polineuropátia, perifériás ideg, környéki ideg bántalom
2021-11-14 12:20:33
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop