Legutóbbi cikkek

Örökletes neuropátiák

Idegrendszeri betegségek, amelyek a szülőktől genetikai úton kerülnek át a gyermekeikbe.


Miaszténia grávisz

Autoimmun betegség, amelyben az ideg-izom kapcsolat (neuromuszkuláris junkció) kóros működése időszakos izomgyengeséget okoz. A betegségben az immunrendszer antitesteket termel, amelyek az ideg-izom kapcsolat helyén megtámadják az izom-oldalon levő receptorokat. Azok a receptorok sérülnek, amelyek az ideg ingerületeit továbbító anyagot (ún. neurotranszmittert), az acetilkolint észlelik.


Polineuropátia

A környéki idegek működési zavara a polineuropátia, mely testszerte egyszerre jelentkezik.


Az ideggyulladásokról

Az ideggyulladás kifejezés nagyon gyakran elhangzik, de valaminemű sejtelmes fogalom, nehezen ismerhető ki, ezért elhangzása inkább bizonytalanságunkat növeli, mint megnyugtatásunkra szolgálna.


A kézzsibbadás ideggyógyászati okairól

Az idegrendszer számos betegsége okozhat zsibbadást a felső végtagon. Ideggyulladások általában nemcsak a kézen, hanem a lábon is okoznak zsibbadást. Elsősorban a kesztyűnek vagy zokninak megfelelő területeken jelentkeznek, a végtagok tövénél kevésbé.


A nyughatatlan lábak

Már régóta ismert egy meglehetősen különös betegség, melyre jellemző, hogy a betegek általában estefele, ágynyugalomban nem tudnak pihenni, elaludni, mert a lábszárakban és a combokban kifejezetten fájdalom, húzó érzés, vagy kellemetlen, mély fonákérzés keletkezik, mely csak a láb mozgatásával csillapítható.


Eric Clapton még gitározik, de egészségi állapota miatt már nehezen játszik

A minden idők egyik legvirtuózabb gitárosaként emlegetett Eric Clapton elmondta, hogy még gitározik, de egészségi állapota miatt már nehezen játszik.


Omega-3 zsírsav és curry segített a gerincsérült patkányokon

Az omega-3 zsírsavban és a curryt alkotó egyik anyagban gazdag étrend segített megőrizni gerinckárosodott kísérleti patkányok járóképességét. Erről a Journal of Neurosurgery: Spine című szakfolyóiratban számoltak be amerikai kutatók.


A mozgás csökkentheti az idegkárosodás miatti fájdalmat

Csökkentette a mozgás a sérülés, a cukorbetegség vagy más állapot okozta idegkárosodás miatti fájdalmat patkánykísérletekben - idézte tajvani kutatók megállapítását a HealthDay című ismeretterjesztő portál (www.healthday.com).


Alagútszindrómák

Az úgynevezett " alagútszindrómák (tünetcsoportok)" a meglehetősen gyakran előforduló betegségek körébe tartoznak. Összességében egy fontos képlet - ér vagy ideg - leszorításából származó tüneteket és működési zavarokat jelentenek.


1 | | |

Web Design & Development Prowebshop