Főoldal » Betegségek » Idegrendszeri betegségek » Fájdalom »

A korral járó fájdalmak

Mindenki életében eljön az az idő, amikor úgy érzi, hogy „már nem a régi”, kisebb-nagyobb fájdalmak keserítik meg az életét. Bár az életkor előrehaladtával jelentkezhetnek addig nem érzett fájdalmak, nem szabad beletörődni, hanem tenni kell ellene.


Fájdalom típusai

Az emberek számos különféle fájdalomtól szenvednek. A leggyakoribb típusok a következők: neuropátiás fájdalom, műtét utáni fájdalom, tumoros (rákos) fájdalom és a lelki betegségekhez társuló fájdalmak. Az idült fájdalom sok betegségnek a fő tünete. Ilyenek például az ízületi gyulladás, a sarlósejtes vérszegénység, a gyulladásos bélbetegség vagy az AIDS.


Sürgős orvosi vizsgálatot igénylő fájdalmak

Az alábbiakban azokról a fájdalomtípusokról olvashat, melyekkel sürgősen és feltétlenül orvoshoz kell fordulni, ahelyett, hogy öngyógyításba kezdenénk.


A krónikus fájdalom

A krónikus fájdalom legalább három hónapon át tartó fájdalmat jelent. Igen sok embert érint, de a kétségtelen eredmények ellenére sok orvos még ma sem kezeli megfelelően.


Tények és tévhitek a krónikus fájdalomról

Ha valakinek krónikus fájdalma van, gyakran annyira elkeseredett, hogy hajlandó mindent elhinni azért, csak hogy állapota javuljon. Sok esetben nehéz elválasztani a tényeket a tévhitektől, ezért előfordul, hogy a beteg még nagyobb bajba sodorja magát.


A komplex regionális fájdalom szindróma

A komplex regionális fájdalom szindróma az idült fájdalomnak nem gyakori formája, mely általában a felső vagy az alsó végtagot érinti. A tünetegyüttes jellemzően sérülés, műtét, stroke vagy szívroham után alakul ki, de a fájdalom nincs arányban az elváltozás súlyosságával.


Morfin cukorból

Egy nemzetközi kutatócsoport olyan élesztőt hoztak létre, amellyel közönséges cukor segítségével lehet kábító és fájdalomcsillapító hatású opiátokat, többek közt kodeint és morfint létrehozni.


A csecsemőknek is fáj

A csecsemők a felnőttekéhez hasonlóan érzékelik a fájdalmat – derítették ki az Oxford Egyetem kutatói kutatók mágneses rezonancia képalkotó (MRI) vizsgálatokkal. A tanulmányt az eLife tudományos folyóiratban közölték.


Pókméreg, mint fájdalomcsillapító

A pókmérgeket vizsgáló szakembereknek hét olyan összetevőt sikerült azonosítaniuk, amelyek képesek gátolni az agyba juttatott fájdalomjelzéseket.


Fájdalomcsillapítás gyógyszer nélkül

Vizsgálatok bizonyítják, hogy a fájdalom ellen is sokat tehetünk pusztán gondolatainkkal. A pozitív gondolkodás csökkenti a stresszhormonokat, ami jó hatással van az immunrendszerre.


A morfiumnál ötezerszer erősebb kábítószert exportálnának kínai cégek

A morfiumnál ötezerszer erősebb kábítószer, karfentanil exportját ajánlja tucatnyi kínai cég. A halálosan veszélyes drog egy kilogrammját...


Amuletteket használhattak fájdalomcsillapításra a szarmaták

Feltehetően mágikus amulettekkel védték a gyermekeket többek között a tuberkulózis okozta fájdalomtól a szarmaták a 4-5. században - derí...


Felfedezték a génhibát, amiért egyes betegek nem éreznek fájdalmat

Jénai kutatók felfedezték azt a génhibát, amely miatt egyes betegek nem éreznek fájdalmat.


Több alvás, enyhébb fájdalom

A hosszabb alvás hatásosabb lehet a fájdalomcsillapító gyógyszereknél - állítják amerikai kutatók.


A csupasz vakondpatkány titka segítheti az emberi fájdalomcsillapítást

A csupasz vakondpatkány sikeresen alkalmazkodik olyan savas környezethez is, amely az ember számára elviselhetetlen lenne: amerikai kutatók szeri...


hirdetés