A feltűnő gyerekkori viselkedés későbbi krónikus fájdalmak előjele lehet

A viselkedészavaros gyerekek jóval nagyobb eséllyel szembesülnek felnőttkorukban krónikus fájdalommal, mint "normális" társaik. Brit kutatók úgy vélik, mindkét jelenség oka a hormonháztartás zavarára vezethető vissza.

fájdalom, gyermek, viselkedés | MTI Hírek 2010 ;7
Az Aberdeeni Egyetem epidemiológusai kis híján húszezer embert vizsgáltak meg, akik 1958 egyazon hetében születtek, és akiknek sorsát 45 éves korukig figyelemmel kísérték. Összességében a nők mintegy 13, a férfiak 12 százaléka panaszkodott krónikus fájdalomról. Azoknál a résztvevőknél, akiket gyerekként szüleik vagy tanáraik fokozottan problémás viselkedésűnek ítéltek meg, nyugodtabb kortársaikhoz képest felnőttként nagyjából kétszer akkora eséllyel lépett fel tartós fájdalom - tudósít a Der Standard című osztrák lap internetes kiadása (www.derstandard.at).

Olyan tényezők, mint például a szociális háttér vagy a pszichés terhelés, nem magyarázzák meg ezt az összefüggést. A kutatók közös okot vélnek felfedezni a két probléma háttereként. A Rheumatology című szaklapban úgy fogalmaznak, hogy a hormonháztartás tartós, már gyermekkorban kezdődő zavara lehet az, ami kihatással van mind a gyermekkori viselkedésre, mind a későbbi egészségi állapotra.
| fájdalom, gyermek, viselkedés
2010-03-16 11:44:08
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop