Kinek fáj jobban?

A nők érzékenyebbek a fájdalomra, mint a férfiak, állítja egy új kaliforniai vizsgálat, mely a Stanford Egyetemi Klinika 11000 betegét mérte fel.

fájdalom, nemek | InforMed Hírek10   InforMed | Glanz, J.
A kutatók a betegek elektronikus kórlapjait dolgozták fel, alapul véve a fájdalomról szóló beszámolót különféle betegségekben, és jelentős eltérést találtak a férfiak illetve a nők fájdalomérzése között. A tanulmányban 47 betegség szerepelt, a ráktól a derékfájásig. Az ápolószemélyzetet kérték meg a kutatók, hogy kérdezzék meg a betegeket és egy 10 pontos skálán (0 nem fáj- 10 elviselhetetlen) jelöljék meg a fájdalom fokát.

Nem meglepő, hogy a válaszok nagy szórást mutattak, de egyértelmű volt a nagyobb fájdalomszint jelzése a nők esetében, és ez minden egyes betegségre lebontva igaz volt.

Mi lehet az ok? A hormonok talán részben megmagyarázhatják a különbséget: tanulmányok kimutatták, hogy a nők ösztrogén receptorai fékezni képesek a fájdalomérző receptorok tevékenységét, és így képesek nagyobb fájdalom elviselésére, azonban a menstruációs ciklus alacsony ösztrogén szintű szakaszában érzékenyebbé válnak.

Lehet azonban olyan magyarázat is, melynek a biológiához semmi köze. A férfiak a kulturális sztereotípiáknak megfelelően úgy érzik, keménynek kell mutatkozniuk, ezért a főleg nőkből álló ápolószemélyzet kérdésére kisebb fájdalomról számoltak be.

A kutatók azt remélik, hogy eredményeikkel segítik az orvosokat abban, hogy jobban foglalkozzanak a valódi fájdalommal, amit a betegek éreznek.

TIME
| fájdalom, nemek
2012-02-03 06:56:26
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop