A csecsemőknek is fáj

A csecsemők a felnőttekéhez hasonlóan érzékelik a fájdalmat – derítették ki az Oxford Egyetem kutatói kutatók mágneses rezonancia képalkotó (MRI) vizsgálatokkal. A tanulmányt az eLife tudományos folyóiratban közölték.

fájdalomcsillapítás, fájdalom, csecsemő, csecsemÅ‘ | InforMed Hírek13   InforMed | MTI

A maga nemében első ilyen vizsgálatban kimutatták, hogy fájdalom esetén az agynak ugyanazok a területei válnak aktívvá a csecsemőknél - 20 területből 18 -, mint a felnőtteknél.

A kutatók 10 egészséges, egy-hatnapos csecsemőt és 10 23-36 év közötti felnőttet vizsgáltak. A csecsemőket MRI-készülékbe helyezték, ahol többségük elaludt. A felvételeket akkor készítették, amikor talpukat böködték. Ezeket a felvételeket vetették egybe a felnőttekével.
A felvételek azt mutatták, hogy agyuk ugyanazt a választ adta az enyhe bökésre, mint amikor a felnőtteket négyszer erősebb fájdalominger éri, ami azt sugallja, hogy a babáknak jóval alacsonyabb az fájdalomküszöbük.

Néhányan azzal érvelnek, hogy a csecsemők agya még nem eléggé fejlett ahhoz, hogy érzékelje a fájdalmat, de a vizsgálat az első határozott bizonyítékát adta annak, hogy ez nem igaz. Még az 1980-as években is általános gyakorlat volt, hogy a sebészeti beavatkozáson átesett csecsemők nem kaptak fájdalomcsillapítót, írják a szerzők. Tavaly intenzív osztályon ápolt újszülöttek fájdalomcsillapításáról végzett vizsgálattal kimutatták, hogy bár ezek a kicsinyeknél átlag naponta 11 fájdalmas beavatkozást végeznek, 60 százalékuk egyáltalán nem kap semmilyen fájdalomcsillapítót.

Vizsgálatunk azt jelzi, hogy ezek a gyerekek nemcsak érzik a fájdalmat, de még érzékenyebbek is lehetnek a felnőtteknél. Ha végzünk fájdalomcsillapítást a műtét után a nagyobb gyermekeknél, akkor a kicsiknek is adni kell fájdalomcsillapítót" - mondta a vizsgálat vezetője.

| fájdalomcsillapítás, fájdalom, csecsemő
2015-04-22 20:35:33
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop