Fájdalommentesen

A fájdalom mindig rendkívül kellemetlen, sokszor mégis jó valamire. Felhívja figyelmünket, hogy szervezetünk erőn felüli terhelést kap, illetve jelez, ha "meghibásodás" történt. Ahhoz, hogy segíteni tudjunk magunkon, először is lokalizálnunk majd jellemezniünk kell a fájdalmat. Vajon jobb oldalunk melyik része fáj? És ha fáj: görcsöl, szaggat vagy szúr?

fájdalom, fejfájás, hátfájás | Ideál - Reforméletmód magazin   Celsus Kft. | Szűr, K.
A fájdalmaktól igyekszünk hamar megszabadulni. A legegyszerűbb megoldás, ha tablettákat szedünk be. Sajnos a legtöbb vény nélkül kapható gyógyszernek azonban mellékhatása is van. Ezért fontos tisztázni, honnan ered a fájdalom, mielőtt beveszünk valamit.
Mielőtt hozzáfognánk az öngyógyításhoz, tisztázzuk:

először jelentkezik a fájdalom vagy már ismerős? Ha menzesz előtt szaggat a háta és az alhasa, nincs semmi gond. Viszont ha soha nem tapasztalt, görcsös fejfájása van, vigyázzon: migrénje vagy agydaganata is lehet.

• köthető a fájdalom valamilyen szituációhoz? Ha evés után mindig megfájdul a feje, talán élelmiszerallergiás. Ha hétvégén nincs hátfájása, rosszul van a széke az irodában beállítva.

• bizonyos fájdalomtípusok jelzik a betegséget. A szaggató fájdalmak általában gyulladást sejtetnek. Vigyázzon, ha ráadásul lázas is. Ha két-három nap alatt nem múlnak el a tünetek, okvetlenül orvoshoz kell fordulnia!

Lássunk két tipikus "irodistabetegséget": a fej- és a hátfájást!Kiváltó okok:
 • Vércukorszint-süllyedés gyakran úgy elmerülünk a munkában, hogy elfelejtünk enni. Ekkor lezuhanhat a vércukorszint. Gyorssegélyként elegendő egy csésze tea és egy doboz joghurt.
 • Látáshiba, rossz szemüveg ha hamar elfárad a szeme, ég vagy véreres lesz, lehet, hogy rossz a szemüvege. Lehet, hogy ki kell cserélni. Talán a számítógép képernyője elé tett szűrő vagy a monix szemüveg is segít. Mindenesetre indokolt lehet egy szemorvosi vizsgálat.
 • Oxigénhiány, dohányfüst az agy azonnal protestál, ha nincs elég oxigénje, vagy ha "telefüstölik". Egy séta vagy az alapos szellőztetés csodát tesz. A hálószobát lefekvés előtt jól szellőztessük ki!
 • Gyógyszerek Fejfájás kialakulhat fájdalomcsillapító, altató vagy nyugtató mellékhatásaként is.
Ellenszerei:
 • Hűtés :Helyezzünk hűvös törülközőt a homlokunkra. Soha ne hűtsük le fagyosra a törülközőt, mert rongálja a bőrt!
 • Akupresszúra :A halánték és az orrgyök megnyomásával enyhíthetjük a fájdalmat.
 • Mentaolaj: Friss illatával elűzi a fejfájást. A kínai balzsamot bemasszírozva hamar megszűnik a fejfájás.
 • Alvás: A legjobban bevált módszer. A narancsillat elősegíti az alvást.
 • Nyugtató teák Aki túl sok stressznek van kitéve, annak a gondok okoznak fejfájást. Ilyenkor jót tesz egy csésze gyógytea (citromfű, orbáncfű, levendula, cickafark).2tfájás
A hátfájás - ha nem gyógyítják - hamar krónikussá válhat.
Kiváltó okok:
 • A merev derék oka gyakran a hosszas egyhelyben ülés. Segít a sétálás vagy a reggeli torna. Speciális üzletekben kapható a térdelőszék és az ülőlabda. Az előbbi egyenes, laza tartást eredményez, az utóbbi erősíti a hátizmokat, és örökös mozgásával nem hagyja lemerevedni.
 • Nagyon gyakori tettes a túl kemény, a túl puha vagy az egyenetlenül kifeküdt ágymatrac. Az irodában a rosszul beállított székek gyakran okoznak lemerevedett, mozdíthatatlan nyakat, kellemetlen hátfájást. Irodaberen-dezési boltok árulnak speciális nyakpárnákat. De jó szolgálatot tesz a masszírozás és a nyak-, illetve válltorna is.
 • Sok nő szenved a premenstruális szindrómától (szaggat a háta, görcsöl a hasa, bedagadnak a végtagjai). Ellenszere a vízhajtó rizs-, csalán-, hibiszkusz- vagy aranyvesszőfű-tea.
 • Vannak olyanok, akik a stressztől, a nagy idegi megterheléstől kapnak hátfájást. A stressztől görcsösen összehúzódnak az izomrostok, főleg a nyak és a gerincoszlop érzékeny.
Ellenszerei:

Meleg

A meleg tégla, a forró fürdő a fájdalomcsillapítás netovábbja. Tekerjünk meleg gyapjúsálat a derekunk köré, ez egész nap melegíti.

Magnézium

Oldja az izomgörcsöt. Speciálisan összeállított gyógyteák és kenőcsök segítenek reuma, megmacskásodás ellen. Kérdezzen rá a gyógynövény-szaküzletekben!

Lézer

A fókuszált fény javítja a mélyrétegek vérellátását, gyorsabban enyhül a fájdalom.

Injekció

Ha nagyon fáj, helyi érzéstelenítést alkalmazhat az orvos. Előnye, hogy gond nélkül tehetjük a dolgunkat, és a hatóanyagból elég egy kisebb adag. Hátránya, hogy kikapcsolja ösztönös kímélő reakciónkat, s a fájdalomcsillapító elmúltával rosszabbul leszünk, mint valaha. (Kivéve a neurálterápia, amely tartós vagy végleges tünetmentességet eredményez!)

Biofeedback

A módszer segítségével rejtett testi történések válnak érzékelhetővé és irányíthatóvá. A páciensre ragasztott elektródák segítségével megmérik a vérerek keresztmetszetét vagy a nyakizmok görcsösségét. Ezeket az adatokat hangok vagy színek segítségével lefordítják. Ha a páciens megtanulja a módszer használatát, azaz tudatosodik benne, melyik hanghoz vagy színhez milyen intenzitású fájdalom tartozik, később otthon tudatosan enyhítheti a fájdalmat a hangok zongorázásával vagy a színkártyák használatával.

TENS

Elektródákon keresztül gyengeáram folyik át a sejteken, ami enyhe bizsergésként érzékelhető. Nem engedi a fájdalom továbbadását, s az agyat fájdalomcsillapító endorfinok kiválasztására serkenti. A transzakut elektromos idegstimuláló gépet bárki megveheti otthonra.
A cikkben szereplő természetgyógyászati módszerek nem a tényeken alapuló orvostudomány eredményein nyugszanak és nem feltétlenül azonosak az InforMed szerkesztőségének álláspontjával.
| fájdalom, fejfájás, hátfájás
2002-07-25 14:40:21
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop