A magzat 6 hetes korban " fájdalmat érezhet".

LONDON. A magzatnak az anyaméhben fájdalomcsillapítókat kell adni és megfelelő anaesthesiát kell számára biztosítani, mielőtt műtétet végeznének rajta, állítja egy közlemény, amely szerint, a magzat korán, már 6 hetes korában érzékeli a fájdalmat.

magzat, fájdalom | The New York Times Health News Service   Medincorp | Hunt, L.

Egy beszámoló, amely áttekinti a a magzat érzékelése mellett és ellen szóló bizonyítékokat, arra a következtetésre jut, hogy az orvosoknak "fel kell hívni a figyelmet" és védeni kell a magzatot a potenciálisan fájdalmas beavatkozásoktól a fejlődés legkoraibb szakaszában is. Ide értendő az abortus is, és felmerül a speciálisan a magzatnak adandó fájdalomcsillapítás lehetősége, különösen a késői abortusok során.

A közlemény azt tanácsolja, hogy minden terhes asszonyt meg kell ismertetni a legújabb tudományos eredményekkel a magzati fájdalomérzésről, és szükségesnek tartja, hogy új törvényeket hozzanak a megnemszületett gyermek védelmében.

A közlemény azonnal megtámadták azok a választási csoportok, amelyek alapvetően abortus-ellenesek és arra törekszenek, hogy a terhességüket megszakító asszonyok bűnösnek érezzék magukat. Mindazonáltal az eredményeket "általában jól kiegyensúlyozott";-nak tartotta a New Scientist folyóirat, amely a közleményről egy előzetes példányt kapott.

A Magzati Érzékelés Kutató Csoportjára, amely a közleményét hétfőn publikálta, rátámadt a Care, egy keresztény jótékonysági nevelési szervezet, válaszul a nyilvánosságnak a magzat fájdalomérzékelése és szenvedése miatt érzett növekvő aggodalmára. Ezeket a tényeket nemzetközileg elismert tudósok, neurológusok, és orvosok által közölt több mint 70 tudományos közlemény bizonyítja.

A legfőbb eredményük, hogy bár nem lehetséges pontosan megmondani, hogy mikor érezhet a magzat fájdalmat, érzékelő receptorok találhatók az egész testfelszínén a 14. gesztációs héten, és, fájdalom érzékeléshez szükséges minden struktúra a helyén van 26 hetes korban.

A bizottság szerint egyes szakemberek azt állítják, hogy a fájdalom érzékelése már 13 hetes korban, míg mások szerint már egész korán, 6 hetes korban előfordulhat. Kypros Nicolaides, a magzati medicina professzora a King's College Hospital-ban, Londonban, az az orvos, aki ellátta Mandy Allwood-ot a 8-as ikerterhességgel, azt mondta a vizsgálóbizottságnak, hogy a bizonytalanság miatt az terhesség első harmadától kezdve a magzatot minden esetre úgy kell kezelni, mintha fájdalmat érezne

Dr.John Wyatt, a University College London Hospital gyermekgyógyász adjunktusa, és a vizsgálóbizottság tagja, azt mondta, hogy a magzati érzékelés ügyében "a hallgatás konspirációja" volt elfogadott, mert a tudósok aggódtak amiatt, hogy az nézeteiket hibásan használják majd fel az abortus pártiak és ellenzők. Wyatt azt mondta, hogy a tudósok kötelessége, hogy kihangsúlyozzák, hogy mi az, amit nem tudnak, és az orvosok kötelessége, hogy figyelmeztessenek a veszélyre és óvatosságra szólítsanak fel. " Meg kell szüntetni a paranoiának ez a formáját és nem lehet kétségbevonni azoknak az embereknek a motivációit, akik őszinte kérdéseket tesznek fel.".

Az újszülöttekről egészen egy évtizeddel ezelőttig azt gondolták, hogy nem érzik a fájdalmat, és fájdalmas orvosi beavatkozásokat végeztek érzéstelenítés nélkül. Ezen beavatkozások alatt az újszülöttek stresshormonokat termelnek, ami a fájdalmat jelzi. Miután erről meggyőződtek, most már az orvosok rutinszerűen adnak fájdalomcsillapítókat.*****

Wyatt azt mondta, hogy a fetalis sebészet, mint pl. az intrauterin transfusiók, a lezárt vese drainálása, és az agyvíz lebocsájtása, analgesia nélkül történtek, annak ellenére, hogy bizonyíték volt arra, hogy a magzat stresszt szenved el. A Care jelentés követi az összpárti parlamenti "Életért" csoportot, ami arra a következtetésre jutott, hogy az emberi magzat létének 10. hetétől képes a fájdalmat megélni. *****Megjegyzés: nálunk biztos, hogy 4 évtizeddel ezelőtt sem gondolta senki, hogy az újszülöttek nem éreznek fájdalmat, és anaesthesia nélkül nem végeztek beavatkozásokat.

Megjelent: The Independent, London

| magzat, fájdalom
2002-07-31 18:16:00
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop