Hirdetés

A győzelem reménye csökkenti a fájdalmat

Biztosan emlékeznek arra, milyen szerencsétlenül ért földet az az amerikai tornásznő, akinek megrándult a bokája az 1996-os olimpián, bár ennek ellenére csapata aranyérmes lett. Tudósok most szisztematikusan vizsgáltak sportolókat, és arra a megállapításra jutottak, hogy a versenyek alatt és után fájdalom iránti toleranciájuk jóval nagyobb.

fájdalom, sportoló, sport |

The New York Times Health News Service   Medincorp | Saltus, R.

A pennsylvaniai Haverford Egyetem klubjának sportolóit kérték fel, hogy számoljanak be arról, milyen intenzív fájdalmat éreznek (az ujjaikban és az alkarjukban). Az alanyok kezét hideg vízbe tették, majd egy olyan hőforrásra, amely gyorsan melegedett. A felmérésben kosárlabdázók, futó-, dobó- és ugróatléták, illetve vívók vettek részt.

Amikor ugyanezt a vizsgálatot a verseny napján is elvégezték, kiderült, hogy közvetlenül versenyzés után a sportolók sokkal jobban tűrték a fájdalmat, tudtuk meg Wendy Sternbergtől, a Haverford kutatójától. A sportolóknál ez a csökkent fájdalomérzet a verseny napjának végéig megmaradt.

A fájdalom-teszt eredménye sportáganként és tesztrészenként más és más volt. A verseny napján például a kosarasok és a futóatléták alig érzékeltek fájdalmat az alkarjukon, de az ujjhegyeik már sokkal érzékenyebbek voltak. A vívók mindenki másnál érzékenyebbek voltak a fájdalomra, alkarjukon és az ujjaikon egyaránt.

A vizsgálat egyrészt bebizonyította, hogy az agy képes befolyásolni a fájdalomérzetet, mondta Sternberg, másfelől pedig arra enged következtetni, hogy "a verseny alatt szenvedett sérülések nagyságának nem feltétlenül felel meg a fájdalom, amelyről a sportoló beszámol".

Megjelent: The Boston Globe

fájdalom, sportoló, sport

2002-07-31 20:05:21

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop