A komplex regionális fájdalom szindróma

A komplex regionális fájdalom szindróma az idült fájdalomnak nem gyakori formája, mely általában a felső vagy az alsó végtagot érinti.

| InforMed Hírek18   InforMed | Glanz, J.
 A tünetegyüttes jellemzően sérülés, műtét, stroke vagy szívroham után alakul ki, de a fájdalom nincs arányban az elváltozás súlyosságával. A komplex regionális fájdalom szindróma oka nem világos. A kezelés akkor a leghatásosabb, ha korán megkezdik. Korai esetekben javulás, még teljes panaszmentesség is lehetséges.

A tünetek
 • Állandó égő vagy lüktető fájdalom, a karban, alsó végtagon, kézen, lábon
 • Érzékenység érintésre vagy hidegre
 • A fájdalmas terület duzzanata
 • A bőr hőmérsékletének megváltozása- néha a bőr izzad, máskor hideg
 • A bőrszín megváltozása, a foltos fehértől a vörös vagy kék színig
 • Változása a bőr szerkezetében, mely nyomásérzékeny, elvékonyodott, fényes lehet az érintett területen
 • Megváltozik a szőr és köröm növekedése
 • Merev ízületek, duzzanat és károsodás
 • Izomrángások, gyengeség, sorvadás
 • Mozgásbeszűkülés
A tünetek időben és egyénenként is változnak. Leggyakrabban a fájdalom, duzzanat, vörösség, hőmérséklet változás, hidegre és érintésre fokozott érzékenység fordul elő legelőször. Idővel az érintett végtag hideg, sápadt lesz, elváltoznak a bőr és a körmök, merevek és feszesek lesznek az izmok. Ha ezek az elváltozások bekövetkeznek, a folyamat gyakran visszafordíthatatlan.

A komplex regionális fájdalom szindróma néha a test más helyére is terjedhet, például a másik oldali végtagra. A fájdalmat a lelki stressz súlyosbíthatja. Néhány esetben a tünetek maguktól megszűnnek, másoknál hónapokig, évekig tarthatnak. A kezelés leghatásosabb, ha a betegség elején elkezdődik.

Mikor kell orvoshoz menni?

Állandó súlyos végtagfájdalom esetén, ha a végtag érintése vagy mozgatása elviselhetetlen fájdalommal jár, orvoshoz kell menni, hogy meghatározza az okát.

A fájdalom szindrómának két típusa van, hasonló tünetekkel, de az ok eltérő:

1. Típus: Reflex szimpatikus disztrófia szindróma néven is ismert, betegség vagy sérülés után keletkezik, az idegek közvetlenül nem károsodnak. A betegek 90%-ánál ez a helyzet.

2. Típus: korábban causalgiának nevezték, az érintett ideg közvetlen sérülése okozza.

Mi az ok?

Gyakran a felső vagy az alsó végtag súlyos sérülésénél fordul elő, összenyomatás, törés vagy amputáció után, de már kisebb-nagyobb trauma, pl. műtét, szívrohamok, fertőzések, de akár bokarándulás után is felléphet a komplex regionális fájdalom szindróma. Lelki megrázkódtatás is kiválthatja.

Nem világos, miként indíthatják be ezek a hatások a fájdalom szindrómát, de lehetséges, hogy zavar lép fel a központi és a környéli idegrendszer működése között.

Lefolyás

Ha a fájdalom szindrómát nem ismerik fel és nem kezelik idejekorán, az állapot súlyosbodik.
 • Szöveti sorvadás. Ha a beteg a fájdalom miatt nem mozgatja a karját vagy lábát, vagy nem képes mozgatni a merevség miatt, a bőr, a csontok és az izomzat gyengülni kezd.
 • Izomzsugorodás (kontraktúrák) Olyan állapothoz vezethet, amikor a kéz ujjai vagy a láb és a lábujjak egy helyzetben rögzülnek.
Diagnózis

Nincs olyan egyetlen vizsgálat, amelynek alapján a végleges diagnózis felállítható lenne, de a következő eljárások fontos támpontot adhatnak.

Csont scan Ezzel az eljárással a csontok elváltozásai felfedezhetők. Radioaktív anyagot fecskendeznek be egy vénába és egy speciális kamerával ábrázolják a csontokat.

A szimpatikus idegrendszer vizsgálata. Ezekkel a különféle szimpatikus idegrendszeri zavarok kimutathatók, például termográfiával a bőr hőmérséklete a vérkeringés összehasonlítható és az ép és a beteg végtagon.

Más vizsgálatokkal összehasonlítható a verejtékezés a két oldalon. Eltérő eredmények komplex regionális fájdalom szindrómára utalnak.

Röntgenvizsgálat Kimutatható az ásványi anyagok csökkenése a csontokban, a betegség későbbi szakaszában.

MRI vizsgálattal számos szöveti elváltozás kimutatható

Kezelés

Javulás és a tünetek teljes megszűnése is lehetséges, ha a kezelés a tünetek jelentkezésének első néhány hónapjában megkezdődik. Gyakran több kezelési mód kombinálása szükséges, melyet az orvos egyénre szabva alkalmaz. Ezek a következők:

Fájdalomcsillapítók: Recept nélkül kapható fájdalomcsillapítók pl. aszpirin, ibuprofen, naproxen csökkentheti a fájdalmat és a gyulladást.

Ha ezek nem segítenek, az orvos felír erősebb fájdalomcsillapítót. Az ópiumszármazékok megfelelő adagban szedve elviselhetővé tehetik a fájdalmat.

Antidepresszánsok és epilepszia elleni szerek alkalmasak az ideg eredetű fájdalom csökkentésére.

Kortikoszteroidok (pl. prednisolon) csökkentik a gyulladást és javítják az érintett végtag mozgását.

Csontritkulás elleni gyógyszerek (pl. alendronat és calcitonin) megelőzhetik, vagy megállítják a csontvesztést.

Szimpatikus ideg blokkolás érzéstelenítő blokád a károsodott ideg fájdalomvezető rostjai köré csillapítják a fájdalmat.

Hideg és meleg borogatás A hideg csökkenti a duzzanatot és a verejtékezést. Ha a beteg terület hideg, a meleg tehet jót.

Helyileg alkalmazott érzéstelenítők Számos helyi készítmény létezik a túlérzékenység csökkentésére, pl. capsaicin krém vagy Lidokain kenőcs, tapasz.

Fizikoterápia Kíméletes vezetett gyakorlatok csökkentik a fájdalmat és javítják a mozgásterjedelmet és az izomerőt. Minél korábban diagnosztizálják a kórképet, annál hatásosabbak a gyakorlatok.
Elektromos idegingerlés Transcutaneous electrical nerve stimulation (TENS). A krónikus fájdalmat néha csökkenti az idegvégek ingerlés.

Gerincvelő stimulálás A gerinc lefutása mentén behelyezett apró elektródákon keresztül alkalmazott elektromos ingerlés csökkenti a fájdalmat.

A komplex regionális fájdalom kiújulhat, néha hideg vagy lelki megterhelés kiválthatja, ilyenkor kis dózisú antidepresszáns vagy más gyógyszer segít.

Lelki egészség

Egy krónikusan fájdalmas állapottal együtt élni nehéz, főleg ha a család és a barátok nem hiszik el, hogy annyira fáj, mint ahogy a beteg mondja. Ezért érdemes a hozzátartozókkal megosztani a fájdalom szindrómával kapcsolatos, megbízható forrásból származó információkat.

A fizikai állapot közvetlenül befolyásolja a lelki állapotot. A tagadás, harag, frusztráció gyakori krónikus betegségekben. Pszichológus vagy pszichiáter segíthet a nehézségeket leküzdeni, és megtaníthatja a beteget relaxációs illetve meditációs technikákra.

Néhány javaslat
 • Tartsa meg a szokásos napi tevékenységét, amennyire csak lehetséges
 • Ossza be jól az idejét, hagyjon időt a pihenésre
 • Maradjon kapcsolatban barátaival és családjával
 • Folytassa kedvenc időtöltését, amit élvez és képes megtenni
 • Ha a fájdalom szindróma megnehezíti, hogy olyan tevékenységet végezzen, amit élvez, kérdezze meg orvosát, hogyan kerülhetné meg az akadályokat.
Hogyan előzhető meg?

C-vitamin szedés csuklótörés után Vizsgálatok szerint azoknál a betegeknél, akik naponta legalább 500 mg C-vitamin szedtek, kisebb volt a komplex regionális fájdalom szindróma kialakulása, szemben azokkal, akik nem szedtek C-vitamint.

Korai mobilizáció stroke után Néhány kutatás szerint azoknál a pácienseknél, akik stroke után hamar felkeltek és sétáltak, kisebb volt a komplex regionális fájdalom szindróma veszélye.

| komplex regionális fájdalom szindróma, fájdalom, felsővégtag, alsóvégtag
2020-07-03 12:50:20
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop