A placebo valóban csillapítja a fájdalmat

Német kutatók MRI-felvétellel bizonyították, hogy a placebo-hatás nem csupán pszichés, mint eddig gondolták, hanem fizikailag is követhető. Placebo-hatásról akkor beszélünk, ha valaki az állapotát nem befolyásoló inaktív hatóanyagra vagy ál-kezelésre reagál, a páciens azt hiszi, valódi segítséget kap.

fájdalom, placebo | InforMed Hírek7   InforMed | Dobos, L.
Falk Eippert és munkatársai a hamburgi egyetemen 15 egészséges fiatal férfi bevonásával végeztek vizsgálatot. Ennek során először magas hőmérsékletnek tették ki a résztvevők karját, hogy felmérjék a fájdalomküszöbüket.

Ezek után két azonos külsejű inaktív kenőccsel kezelték a kérdéses területet, az alanyoknak azonban azt mondták, hogy az egyik egy rendkívül hatásos fájdalomcsillapító, a másik pedig a „kontrollkenőcs”. A végén hővel fájdalmat okoztak a vizsgált személyeknek.

A résztvevők kisebb fájdalmat jeleztek a hatásosnak vélt kenőcs használata utáni fájdalomkor, mint annál a kenőcsnél, amelyről azt hitték, nincs benne hatóanyag.

A vizsgálat közben végzett MRI-felvételek a gerincvelő hátsó szarvában kisebb aktivitást mutattak a fájdalomcsillapítónak gondolt kenőcs esetén, mint a kontrolloknál.

Nem teljesen világos a jelenség mechanizmusa, de a tudósok szerint kutatásuk új utat jelölhet ki a fájdalomcsillapításban.

www.webmd.com
| fájdalom, placebo
2009-10-22 10:58:29
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop