Már egy rövid meditáció is segíthet legyőzni a fájdalmat

Úgy tűnik, hogy egy egyórás meditációs mini-kurzus is nagy segítség lehet fájdalmaink elviselésére.

fájdalom, meditáció, agyműködés | InforMed Hírek7   InforMed | Seprődi, B.
Régóta tudjuk, hogy a meditáció jelentősen befolyásolhatja a fájdalomélményt, és nagyfokú meditációs képesség esetén az agy szerkezete is egészen megváltozik. Az azonban újdonság, hogy egy három napos tanfolyammal is eredményt lehet elérni.

Amerikai kutatók vizsgálata során ugyanis a tréning után a résztvevők kevesebb fájdalmat éltek át meditálás közben, de kevésbé voltak érzékenyek a fájdalomra akkor is, amikor éppen nem meditáltak.

A vizsgálat alatt 22 főiskolás diák részesült három napon át egy húsz perces képzésben. Ezt követően a kutatók az alkar elektromos ingerlésével előidézett fájdalom hatását hasonlították össze olyan emberek reakcióival, akik nem vettek részt a tanfolyamon. A különböző intenzitású áramütések okozta fájdalmat a résztvevők pontozták, de a szerzők emellett követték az általános fájdalom-érzékenységet is.

Összességében az eredmények azt mutatják, hogy a meditációs képzés mellett csökkent az átélt fájdalom intenzitása, és ez kimutatható volt a kísérlet lezárása után is: kisebb volt ugyanis a betanított fiatalok szorongása.

A szerzők szerint a kurzus úgy csökkentette a fájdalomélményt, hogy enyhítette a résztvevők szorongását, és megtanította őket arra, hogy a jövővel kapcsolatos félelmeik helyett inkább a jelen élményeire összpontosítsanak.

„A különböző érzések, érzelmek és gondolatok pillanatnyiak” – fogalmazott a kutatás vezetője – „és nem fontos megítélni őket, hiszen a pillanat már el is múlt. A meditációs kurzus során megtanulták, hogy tudomásul vegyék a fájdalmakat anélkül, hogy nagy jelentőséget tulajdonítanának neki.”

WebMD, kép: sxc.hu
| fájdalom, meditáció, agyműködés
2009-11-19 12:34:00
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop