Mi okozza a krónikus fájdalmat?

Vajon miért szenvednek sokan még jóval az után is krónikus fájdalmaktól, hogy a sérülései már régen meggyógyultak?

krónikus fájdalom | InforMed Hírek16   InforMed | Dobos, L.

A Northwestern egyetem kutatója, Vania Apkarian fiziológus professzor szerint a krónikus fájdalom fő oka egy régi emléknyom az érzelmek és a tanulás agyi központjában. Az agy úgy fogja fel a sérülést, mintha az új lenne, illetve képtelen elfelejteni.

Határozott választ, és így megfelelő kezelést eddig még nem tudtak adni a tudósok, a hagyományos fájdalomcsillapítók, mint az aszpirin vagy a morfinszármazékok ugyanis nem segítenek.

A kutatónak most sikerült azonosítani egy gyógyszert, amely az agynak azt a részét célozza meg, ahol a fájdalom okozta érzelmi szenvedés keletkezik. Ez a gyógyszer a D-Cycloserine, amelyet mintegy tíz éve a fóbiás tünetek kezelésére alkalmaznak.

Állatkísérletekben a D-Cycloserine jelentős mértékben csökkentette a fájdalmat, és az egykori sérülés helyének érzékenységét, és enyhítette a kemoterápiás kezelés során fellépő idegfájdalmat is.

A krónikus fájdalmat részben érzelmi ok, részben fizikai fájdalom okozza. A gyógyszer hatására az előbbi nagyobb mértékben mérséklődik.

– Ha majd a klinikai kísérleteket végezzük, azt várom, hogy az emberek azt mondják, még mindig érzem a fájdalmat, de már nem zavar – mondja dr. Apkarian. – A fájdalom fizikai összetevője megmaradhat, de csökkennek ennek érzelmi összetevői.

A kutató azt is tapasztalta, hogy minél hosszabb ideje szenved valaki krónikus fájdalomtól, annál aktívabb az agykéreg egy meghatározott területe. 90 százalékos biztonsággal meg tudom mondani, az illető mióta szenved krónikus fájdalomban, egy szót sem kell szólnia, elég, ha ránézek az MRI-felvételére, mondta a kutató.


| krónikus fájdalom
2019-12-05 09:33:57
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop