Mindenki másképp értékeli a fájdalmat

A fájdalom csillapításának egyik legnehezebb kérdése az, hogy az orvosnak meg kell bíznia abban, amit a beteg elmond a saját fájdalmáról.

fájdalom, MRI, érzékenység | InforMed Hírek 2003 ;1   InforMed | Dobos, L.
Egy Észak-Karolinában végzett kísérlet most kimutatta, hogy az agy MRI-vizsgálata során valóban más képet kaptak a tudósok a fájdalmat eltérően jelző betegek agyáról.
A kísérletben 17 egészséges önkéntes vett részt, nyolc nő és kilenc férfi. Számítógép-vezérelte hőstimulátort helyeztek a lábukra, ami egy adott ponton 50 fokra melegítette fel a bőrüket. A legtöbb ember ezt már fájdalmasnak találja, a vizsgált személyek mégis igen eltérően nyilatkoztak. Egy tízes skálán a legkevésbé érzékeny egyén „egyes körülinek” nevezte meg a fájdalmat, a legérzékenyebb pedig „majdnem kilencnek”.
Az MRI képen kimutatható volt, hogy akik fájdalmasnak tartották a hőt, azoknál a fájdalom szempontjából fontos agyi területek fokozott aktivitást mutattak ki, míg a fájdalmat alig érzékelőknél minimális volt ez az aktivitás.
A kutatók szerint a fájdalomérzékenység egyéni eltérései egy sor kognitív tényezőnek tudhatók be, mint például a múltban átélt fájdalomélmény, a fájdalom idején tapasztalt érzelmi állapot, vagy a fájdalommal kapcsolatos várakozások. A kutatók következő témája az lesz, hogy ez utóbbi mennyire befolyásolja a tényleges fájdalmat.
| fájdalom, MRI, érzékenység
2019-01-17 09:49:31
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop