Hirdetés

Sürgős orvosi vizsgálatot igénylő fájdalmak

Az alábbiakban azokról a fájdalomtípusokról olvashat, melyekkel sürgősen és feltétlenül orvoshoz kell fordulni, ahelyett, hogy öngyógyításba kezdenénk.

fájdalom, orvosi ellátás |

InforMed Hírek16   InforMed | Seprődi, B.


1. Jobban fáj a feje, mint valaha

Azonnal jelentkezzen orvosnál! Lehet, hogy csak arcüreggyulladásról van szó, de igen erős fájdalom esetén felmerül agyvérzés, illetve agydaganat is. Ha nem biztos abban, hogy mi okozza a fájdalmat, menjen orvoshoz.

A hirtelen fellépő, nagyon erős fájdalom az agyi aneurizma egyik klasszikus tünete. Ez a kórkép azonnali beavatkozást igényel.

2. Mellkasi fájdalom, ami a torokba, állkapocsba, karba vagy hasba sugárzik

A mellkasi fájdalom tüdőgyulladás vagy szívinfarktus jele is lehet. Fontos tudni, hogy a szívbetegségek sokszor nem fájdalom, hanem más mellkasi panaszok formájában (szorítás, zsibbadás, kényelmetlenség) jelentkezhetnek. Nem szabad várni a fájdalomra: a szívbetegek gyakrabban arra panaszkodnak, hogy úgy érzik, mintha egy elefánt ülne a mellkasukon.

A szívpanaszok gyakran jelentkezhetnek máshol, például a torokban, állkapocsban, bal vállban vagy karban, vagy a gyomorszáj tájékán, és gyakran kísérheti fájdalom is. Fiataloknál nem kell nagyon aggódni, de azoknál a pácienseknél, akiknek magas a kockázatuk, és huzamosan fennálló panaszok vannak, óvatosnak kell lenni. Sokan helytelenül gyomorégésre vagy idegességre vezetik vissza a panaszokat.

Az átmeneti panaszokat is komolyan kell venni. Lehet, hogy a mellkasi fájdalom kapcsolódik izgalomhoz, fokozott érzelmi állapothoz, vagy terheléshez. Ha például vásárlás közben panaszai vannak, de ezek elmúlnak, ha leül, akkor valószínű az angina. Ez általában kifejezettebb panaszokhoz vezet hideg vagy meleg időben.

Nőknél a szívroham tünetei még nehezebben értelmezhetők. Van, hogy emésztőrendszeri tünetek, puffadás, hasfájás jelentkezik. Lehet, hogy csak extrém fáradtság jelentkezik. A szívbetegség kockázata meredeken emelkedik a menopausa után. A férfiaknál magasabb a betegség kockázata, mégis többször vezet halálhoz nőknél.

3. Deréktáji, vagy a lapockák közötti fájdalom

Legtöbbször ízületi gyulladás van a háttérben. Nagy veszély azonban az aorta disszekció, ami hirtelen, vagy alattomos fájdalom formájában is jelentkezhet. Nagy a kockázat magas vérnyomás, keringési betegség, dohányzás és cukorbetegség esetén.

4. Lábszár fájdalom

Egy kevéssé ismert veszély a mélyvénás trombózis, amikor vérrög képződik a lábszár izmai között futó vénákban. Ez életveszélyes állapothoz vezethet, ha a vérrög leszakad, és tüdőembóliát okoz, ami akár halálos is lehet. Rákbetegség, túlsúly, mozdulatlanság (betegség, de akár hosszú repülőút), terhesség, és az előrehaladott életkor a leggyakoribb kockázati tényezők.

Sokszor csak a lábak hirtelen duzzanatát látjuk, fájdalom nélkül. Ha duzzad is, és fáj is, azonnal menjünk orvoshoz.

5. Hasfájás

Megvan még a vakbele? Ne várjon addig, amíg kilyukad. Az epehólyag és a hasnyálmirigy betegségei, a gyomorfekély és a bélelzáródás csak néhány azok közül a nagyon súlyos betegségek közül, amelyek azonnali orvosi ellátást igényelnek.

6. A lábak vagy a lábszár égő fájdalma

Jelentős azon cukorbetegek aránya, akiknél még nem ismerték fel a betegséget. Ilyen esetben az idegek következményes működészavara sokszor az első jel, ami figyelmeztethet minket. Az égő, zsibbadó érzés az idegek károsodására utalhat.

7. Bizonytalan, orvosilag megmagyarázhatatlan fájdalmak

A változatos megjelenésű, belbetegségre nem utaló panaszok gyakoriak depresszió esetén. A fejfájás, hasi panaszok, végtagfájdalmak együttes előfordulása akár őrjítő is lehet, ennek ellenére a páciens, családja, és sokszor orvosa is félreértelmezheti a tüneteket. Ezt csak tovább rontja, hogy minél súlyosabb a depresszió, annál nehezebb leírni a panaszokat.

Másféle tünetekre is szükség van a helyes diagnózis felállításához. Keresse meg orvosát, ha már nem lel örömöt hobbijaiban, nem tud hatékonyan dolgozni vagy gondolkodni, vagy nem jön ki jól emberekkel. Ne szenvedjen csendben, amikor fájdalmai vannak.

A depresszió nem csak az életünket nehezíti meg. Agresszíven kell kezelni, mielőtt az agyban maradandó szerkezeti változásokat idézne elő.

fájdalom, orvosi ellátás

2019-06-18 09:51:28

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop