ÚJ

A krónikus fájdalom

A krónikus fájdalom legalább három hónapon át tartó fájdalmat jelent. Igen sok embert érint, de a kétségtelen eredmények ellenére sok orvos még ma sem kezeli megfelelően.


Amuletteket használhattak fájdalomcsillapításra a szarmaták

Feltehetően mágikus amulettekkel védték a gyermekeket többek között a tuberkulózis okozta fájdalomtól a szarmaták a 4-5. században - derítették ki a szegedi Móra Ferenc Múzeum régészei az M43-as autópálya ásatásán talált sírok vizsgálatakor.


A csecsemőknek is fáj

A csecsemők a felnőttekéhez hasonlóan érzékelik a fájdalmat – derítették ki az Oxford Egyetem kutatói kutatók mágneses rezonancia képalkotó (MRI) vizsgálatokkal. A tanulmányt az eLife tudományos folyóiratban közölték.


Pókméreg, mint fájdalomcsillapító

A pókmérgeket vizsgáló szakembereknek hét olyan összetevőt sikerült azonosítaniuk, amelyek képesek gátolni az agyba juttatott fájdalomjelzéseket.


Felfedezték a génhibát, amiért egyes betegek nem éreznek fájdalmat

Jénai kutatók felfedezték azt a génhibát, amely miatt egyes betegek nem éreznek fájdalmat.


Több alvás, enyhébb fájdalom

A hosszabb alvás hatásosabb lehet a fájdalomcsillapító gyógyszereknél - állítják amerikai kutatók.


Az akupunktúra valóban enyhíti a krónikus fájdalmat

Az akupunktúra valóban enyhíti a krónikus fej- és hátfájást, valamint az ízületi fájdalmakat - állapította meg elemzésében egy nemzetközi kutatócsoport.


A vörös hajúak kevésbé bírják a fájdalmat

A vörös hajúak kevésbé bírják a fájdalmat, mint a sötétek - állítják a brit Southamptoni Egyetem klinikájának kutatói.


A fájdalom placebóval és egyidejű figyelemeltereléssel még jobban csillapítható

Ha egyszerre alkalmaznak placebót és figyelemelterelést az észlelt fájdalom csillapítására, akkor a két enyhítő hatás összeadódik, ami azt jelzi, hogy különböző agyi mechanizmusokon alapulnak - idézte amerikai kutatók megállapítását a Science Daily című ismeretterjesztő portál (www.sciencedaily.com).


Kinek fáj jobban?

A nők érzékenyebbek a fájdalomra, mint a férfiak, állítja egy új kaliforniai vizsgálat, mely a Stanford Egyetemi Klinika 11000 betegét mérte fel.


| 2 | |
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop