Legutóbbi cikkek

Az egészséges alvás hat fő ellensége

Van néhány igen egyszerű hiba, amelybe a legtöbben gyakran beleesünk, pedig elkerülésükkel biztosítható a jó alvás. Ha az alábbi hat szokást nem alakítjuk ki, illetve igyekszünk elkerülni, megoldódhatnak alvási gondjaink:


Rémálmok

A rémálmok negatív érzésekkel, szorongással vagy félelemmel kapcsolatos zavaró álmok, meglehetősen gyakori jelenség.


Az álmatlanság néhány meglepő oka

Előfordult már, hogy a reggeli ébredéskor fáradtabbnak érzi magát, mint amikor este lefeküdt? Ha igen, valami zavarja az álmát. Vajon tudja-e, mi lehet az?


Álmatlanság

Az álmatlanság elalvási nehézséget jelent, vagy a folyamatos alvás zavarát, illetve olyan alvászavart, amely miatt az emberek felébredéskor úgy érzik, mintha nem aludtak volna eleget


Van-e az alvásnak ideális ütemezése?

Kutatások bizonyítják, hogy biológiai óránk az élet során változik, különböző életszakaszokban különféle alvási mintákat követünk. A kamaszok például nem tehetnek róla, hogy nem tudnak korábban elaludni, így aztán a felkelésre is nehezen lehet őket rávenni. Szintén ismert probléma az idősek alvászavara.


Tanulás éjszaka, vizsgaidőszakban

Amerikai kutatók 120 egyetemista bevonásával készült vizsgálata szerint azok, akik soha nem maradnak fenn éjszaka tanulni, jobb jegyeket kapnak a vizsgáikon, mint az éjjel fennmaradók.


Álmatlanság - alvászavar, mint a kánikula velejárója

Az elmúlt időszak fullasztó melege sokunkat megvisel. A nagy hőség önmagában is nehezen viselhető, pedig még hátravan a munkában való és az otthoni helytállás is.


A sildenafil az időeltolódás ellen is jó

Argentin tudósok felfedezték, hogy kísérleti hörcsögök 50 százalékkal gyorsabban álltak át a napi életritmusukat felborító időeltolódás után, ha Viagrát kaptak előtte.


Alvászavar esetén sokan szednek melatonint, a kockázatok ellenére

Nem tud aludni? Amikor az álom nem jön a szemükre, néhányan a melatoninhoz fordulnak, egy vény nélkül kapható alvást segítő szerhez, amelyet gyakran összetévesztenek étrend-kiegészítővel. Ez a hormon fontos szerepet játszik az emberi biológiában, és a szakemberek megkérdőjelezik, hogy a szint növekedése többet árt-e, mint használ.


Alvászavarok gyermekkorban

A rémálmok az alvás REM (rapid eye movement, azaz gyors szemmozgások) fázisa alatt előforduló ijesztő álmok. A rosszat álmodó gyermek általában teljesen felébred és színesen emlékszik vissza az álom részleteire.


1 | | | | | | | | | |

Web Design & Development Prowebshop