A munkahelyi piszkálódás alvásproblémákat is okozhat

Francia kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy azok az emberek, akiket a munkahelyükön sértések vagy inzultusok érnek, nagyobb valószínűséggel szenvednek alvásproblémáktól, mint kollégáik.

stressz, munkahelyi inzultus, alvászavar | InforMed Hírek7   InforMed | Seprődi, B.
A munkahelyi inzultálás viszonylag gyakori jelenség Franciaországban. A kutatók több mint 7600 középkorú dolgozó segítségével végezték vizsgálatukat, ami során a munkahelyi körülményeket, illetve az elalvási és visszaalvási nehézségeket mérték föl.

A vizsgált csoportban a nők 11 %-a, a férfiak 9 %-a számolt be arról, hogy a munkahelyén az elmúlt fél évben legalább heti rendszerességgel érték inzultusok. A kutatók olyan „a munkahelyi környezetben elkövetett, egy vagy több személy részéről elkövetett ellentétes magatartások” előfordulását vizsgálták, „amelyek célja a folyamatos vagy az ismételten elkövetett sértés, elnyomás, igazságtalanság vagy a kiközösítés.”

A szerzők azt tapasztalták, hogy közvetlen összefüggés van a munkahelyi inzultusok gyakorisága és az alvásproblémák között. Megállapították, hogy azok a nők, akik napi, vagy közel napi rendszerességgel voltak kitéve ilyen eseményeknek, kétszer nagyobb kockázattal szenvedtek alvásproblémáktól, mint társaik. Férfiaknál is hasonlóan emelkedett volt az alvásproblémák kockázata. A szerzők az elemzések során figyelembe vették az alvás minőségét befolyásoló egyéb tényezőket (kor, szakma, munkaidő, depressziós tünetek) is.

A munkahelyi inzultusok azok alvását is megzavarták, akik csupán szemtanúi voltak az eseményeknek. A dolgozók kicsit több mint harmada számolt be arról, hogy munkahelyi inzultálás tanúja volt a megelőző 12 hónapban. Ebben a csoportban mintegy 60 %-kal volt magasabb az alvásproblémák gyakorisága. A nők érzékenyebben reagáltak: náluk további 20 %-os emelkedést lehetett megfigyelni.

Járványügyi szakértők szerint a munkahelyi konfliktusok számítanak az egyik legjelentősebb munkahelyi stresszforrásnak, és vezető okai az öngyilkosságoknak és más egészségi problémáknak.

Az alkalmazkodási álmatlanság orvosi értelemben az a jelenség, amikor meghatározható stresszforrás vezet az alvászavar kialakulásához. További tünetek lehetnek a szorongás, aggodalom, depresszió, izomfeszültség, és a fejfájás. Az alkalmazkodási álmatlanság rendszerint megszűnik három hónap alatt, de fennmaradhat, ha az illető a stresszel terhelt környezetben marad, és nem tud alkalmazkodni a helyzethez.

MedicineNet, kép: The Office
| stressz, munkahelyi inzultus, alvászavar
2009-09-17 09:20:59


Az éjszakai nyugalmat elvitte a cica

Ha azon töprengünk, miért nem vagyunk annyira frissek reggelente, mint kellene, elkerülheti a figyelmünket egy kis szőrös álomlopó: a háziállatunk.


A horkolás veszélyei

A horkoló gyakran a humor forrása, gúnyolódások céltáblája, a valóság azonban korántsem ilyen tréfás. Az éjszakai zajos horkolás ugyanis nem csak kapcsolatokat tehet...


Az alvászavarokról általában

Az alvászavarok jellemzője az elalvás, a tartós alvás, az ébren maradás nehézsége, illetve alvás közben kóros viselkedés, például rémálmok vagy alvajárás.


Mit együnk és mit ne, hogy jól aludjunk?

Az alábbiakban felsorolunk néhány olyan ételt és italt, amelytől jobban tudunk aludni, valamint azokat az ételeket-italokat is, amelyeket jobb kerülni, ha egészséges, mé...


Alváslabor nyílt a Szent János Kórházban

Alváslabor nyílt a Szent János Kórházban, az intézmény csecsemő- és gyermekosztályán szakmai csoport bevonásával vizsgálják a gyerekek alvási zavarai mögött megh...


hirdetés